Archief
Foto bij motie CDA

Foto bij motie CDA

Proef met kabelgoottegels in Westland

Op 40 plaatsen in Westland begint in het najaar een proef met kabelgoottegels voor het opladen van elektrische auto's op een openbare parkeerplaats.

Vanuit huis kan de auto worden opgeladen, waarbij de laadkabel wordt weggewerkt in speciale goottegels. Voorwaarde is wel dat de autobezitter voor het laden van het voertuig gebruik moet maken van eigen zonnepanelen. Wethouder Varekamp heeft dit de gemeenteraad laten weten.

Eind vorig jaar werd een motie van CDA, PvdA, D66 en Westland Verstandig ingetrokken, omdat het college de toezegging deed de mogelijkheid van kabelgoottegels te zullen onderzoeken. Bij de gemeenten Dongen, Winterswijk, Soest en Borsele is navraag gedaan naar hun ervaring met de tegel. En hoewel de aanvragen beperkt zijn, zijn de ervaringen positief. Met deze oplossing wordt voorkomen dat inwoners zelf constructies bedenken als ze geen parkeergelegenheid op eigen terrein hebben.

"De kleinschalige pilots in andere Nederlandse gemeenten tonen aan dat de kabelgoottegel laagdrempelig, veilig en naar tevredenheid aangelegd en gebruikt kan worden. De kabelgoottegels beperken het struikelgevaar en hebben een minimale impact op de openbare ruimte. Daarnaast kan de gemeente de tegels zelf plaatsen, waardoor de gemeente grip heeft op deze oplossing", schrijft Varekamp in de raadsmemo.

Aanvraagprocedure

Het gemeentelijk beleid rond opladen van elektrische voertuigen maakt een laadpunt op private netaansluiting onder voorwaarden mogelijk. Zo mag een parkeerplek niet gereserveerd worden en moet het voertuig met groene stroom worden opgeladen. Een kabelgoottegel biedt daarom volgens de wethouder een interessante aanvulling op het netwerk van openbare laadpalen. De kosten van de aanschaf van de tegels in de proefperiode, zo'n 20.000 euro, zijn voor de gemeente. Wel zal in een gebruikersovereenkomst worden vastgelegd dat de bewoner alsnog voor de tegel moet betalen als de proef wordt voortgezet. Omdat er momenteel een lange levertijd is, zal de communicatie naar de inwoners over een aanvraagprocedure en de voorwaarden na het zomerreces beginnen.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland