Archief

Tijdelijk afsluiting om planten en dieren Van Dixhoorndriehoek rust te geven

De natte duinvalleien in de Van Dixhoorndriehoek bij Hoek van Holland worden de komende zomer gedeeltelijk afgesloten. Het duingebied is in beheer van het Zuid-Hollands Landschap.

De duinen zijn via de wandelpaden vrij toegankelijk voor publiek, zodat iedereen kan genieten van het moois wat het duin te bieden heeft. Er wordt echter veel buiten de paden gewandeld en ruiters rijden herhaaldelijk buiten de ruiterpaden. Dat is volgens het Zuid-Hollands Landschap te belastend voor de natuur in dit gebied. Om de natuur op deze plek meer rust te geven, wordt een deel van het gebied vanaf deze zomer afgesloten.

Boswachter Fred Spreen licht toe: "Helaas is deze extra maatregel noodzakelijk. We hadden het liever niet gedaan, maar we zien te veel verstoring; van vertrapte (of zelfs uitgestoken) orchideeën tot rondslingerend afval en loslopende honden. De Van Dixhoorndriehoek is een uniek gebied; de natuur hier, vlak onder de rook van de Maasvlakte, is prachtig en bijzonder. Maar ook kwetsbaar. We sluiten het nu deels af zodat de natuur de rust krijgt die het nodig heeft."

Hij vervolgt: "We ontvangen ontzettend graag mensen in onze gebieden, want we zijn trots op wat we doen. Maar voor al het bezoek aan natuurgebieden geldt: houd je aan de regels, blijf op de paden en neem afval mee. Zo kunnen natuur beleven en beschermen hand in hand gaan."

Op de website van de natuurorganisatie is een wandelroute van 3,5 kilometer te vinden. Langs de route kun je genieten van zeldzame orchideeën, parnassia en vogels die snoepen van de duindoornbessen. Ook honden zijn welkom, mits aangelijnd.

Enkele hoogtepunten:

  1. Strandboulevard
  2. Duinvalleien
  3. Parnassia
  4. Duindoorns
  5. Stuivende duinen
  6. Doornappel
  7. Wijngaardslak


In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten.

Categorieen:
Nieuws Hoek van Holland