Archief
Google Streetview

Google Streetview

Oekraïners naar Haagweg, maar voor andere vluchtelingen (nog) geen plek

Westland gaat vanaf september ongeveer honderd vluchtelingen uit Oekraïne onderbrengen op een locatie aan de Haagweg in Monster. Tegelijkertijd lukt het de gemeente maar niet om statushouders op te vangen.

De gemeente Westland liet eind mei al weten dat het nog plek nodig had voor honderd vluchtelingen uit Oekraïne. Daarvoor is het terrein van Ontwikkelbedrijf Westlandse Zoom aan de Haagweg gevonden. Er worden 25 woonunits en een gemeenschappelijke ruimte geplaatst. Deze mogen daar maximaal drie jaar blijven staan.

Westland vangt al langere tijd Oekraïense vluchtelingen op. In eerste instantie op tijdelijke locaties als strandpark Vlugtenburg in 's-Gravenzande en het Fletcher Carlton Hotel in Naaldwijk. Inmiddels is een deel van hen ondergebracht in het pand van Sportservice Zuid-Holland in Poeldijk en binnenkort ook op de voormalige gemeentewerf in De Lier.

Ter Apel

Tegelijkertijd met de vluchtelingenstroom uit Oekraïne, komen er ook veel vluchtelingen uit andere landen naar Nederland. Enkele maanden geleden kopte de NOS dat Delft, Westland en Roosendaal al twaalf jaar geen asielzoekers hebben opgevangen. Delft en Roosendaal doen dat inmiddels wel, maar Westland blijft achter. Volgens verantwoordelijk wethouder Barend Rombout is daar echter geen ruimte voor gevonden, zo schrijft hij deze week in antwoord op vragen van D66. "Er worden nu mogelijkheden verkend om statushouders op andere plekken en manieren te huisvesten maar deze zijn nog niet verder uitgewerkt en zullen met u worden gedeeld zodra deze verkenning is afgerond", aldus Rombout.