Archief

Duitse Rijnzwemmer haalt Hoekse strand net niet

Op 11 juni begon Joseph Hess zijn extreme zwemtocht vanaf de bron van de Rijn, het Tomameer in Zwitserland, naar Hoek van Holland. Dinsdag arriveerde hij in de Berghaven om tevreden terug te kijken op zijn prestatie.

Het idee was om de gehele Nieuwe Waterweg af te zwemmen om vervolgens op het Hoekse strand uit het water te gaan. Dat pakte anders uit.

"Het was fantastisch om hier vandaag na 25 behoorlijk zware dagen aangekomen. Ik wilde rond de stenen van de pier zwemmen en aankomen op het strand. Maar toen we in de Berghaven in Hoek van Holland aankwamen, vroeg de havenpolitie of wij toestemming hadden. Zij vertelden dat wij alleen op binnenwater mochten varen en niet op open zee. Daarom moesten we weer terug keren naar de Berghaven."


"De tijd vloog om", aldus Joseph. "Er waren zoveel uitdagingen. In het begin was het water vier graden. Het voelde alsof je bevroor waar je huid het water raakte. In het begin van de tocht moest ik ook kotsen en had ik diarree. In Straatsburg gingen onze twee caravans stuk. En natuurlijk de typische team-issues zoals een mental breakdown."
In het dagelijks leven werkt Joseph voor de Technische Universiteit van Chemnitz en begeleidt hij studenten en startupprojecten. "Met deze kantoorbaan werk ik acht tot twaalf uur per dag. Om dat te compenseren zocht ik een adrenalinerush", vertelt Joseph.