Archief
WOS - Bart van der Helm

WOS - Bart van der Helm

Nieuw glas in lood in Oude Kerk Naaldwijk

Een beetje verstopt tussen de huizen zit Glasatelier Oud Rijswijk. Een bedrijf dat handgemaakte glas in lood maakt. Hier werken de werknemers aan een heel bijzonder project.

Er wordt hier namelijk gewerkt aan een nieuw stuk glas in lood voor de Oude Kerk in Naaldwijk. Hans van der Valk is glasschilder en ontwerper bij Glasatelier Oud Rijswijk. Hij heeft het ontwerp mogen maken voor het nieuwe stuk glas in lood.

De Vereniging van Vrijzinnige Protestanten (VVP) heeft opdracht gegeven om het ongeveer 4,20 meter hoge raam in de kooromgang van de kerk te laten ontwerpen en te plaatsen. De vereniging biedt het glas-in-lood raam aan ter gelegenheid van het feit dat 450 jaar geleden de eerste Protestantse prediking heeft plaatsgevonden in het kerkgebouw

"We hebben twee ontwerpen gemaakt op de computer, uiteindelijk heeft het bestuur van de kerk er een uitgekozen en die zijn we nu aan het maken", vertelt Van der Valk. Het hele stuk, wat zo'n 4,20 meter hoog gaat worden, wordt met de hand gemaakt. Iedereen in de werkplaats is bezig, er wordt gesneden, geverfd, in elkaar gezet, gesoldeerd en gekit.

Feestweek Naaldwijk

Eind deze maand gaan ze beginnen met het plaatsen van het nieuwe stuk in de Oude Kerk. "Dit gaat wel even duren", zegt Van der Valk. Het is een behoorlijke klus en de beelden die eronder staan moeten ook heel goed afgeschermd worden.

Uiteindelijk wordt het nieuwe stuk glas in lood in de Oude Kerk in Naaldwijk op 15 augustus officieel onthuld.