Archief
WOS - Dennis van Schie

WOS - Dennis van Schie

Pendelen over tankgracht tussen vergeten bunkers

Tot voor kort lag de bunker van Stelling 46 nog in de berm in een groen landschap in 's-Gravenzande. Nu is hij geopend voor publiek door een stichting: Stelling 33.

's-Gravenzande stond 80 jaar geleden behoorlijk vol met bunkers van nazi-Duitsland. De kern was namelijk onderdeel van de verdedigingslinie van de Vesting Hoek van Holland. Een aantal van die bunkerstellingen is inmiddels gesloopt, er ligt grond overheen of er zijn zelfs huizen op gebouwd. Dat geldt niet voor bunkers onderaan de Maasdijk en naast woonwijk Dijckerwaal in 's-Gravenzande. Stichting Stelling 33 heeft de twee stellingen (zeven bunkers) geadopteerd om het verhaal van de oorlog te blijven vertellen.

Bij Dijckerwaal bevindt zich Stelling 46. Binnenin de bunker is een maquette van de tankgracht te zien die iets verderop ligt. Dat was een sleuf van 11 kilometer lang die Vesting Hoek van Holland moest verdedigen tegen een geallieerde aanval. De meeste bunkers uit die verdedigingslinie zijn afgebroken. Aan de Koningin Julianaweg in 's-Gravenzande is overigens een bijzonder exemplaar bewaard gebleven, daar zit nu een autogarage in.

Artikel gaat verder onder de video:

Onderaan de Maasdijk bevindt zich Stelling 34 met ernaast de nog steeds bestaande tankgracht. Hier is hoog gras weggemaaid om de oude loopgaven na te bootsen. Als de twee bunkercomplexen open zijn, is het mogelijk om op eigen beweging de twee stellingen te ontdekken. Uiteraard kun je dan over de tankgracht varen. Wanneer dat kan lees je op de website van Stichting Stelling 33.

St. Stelling 33