Archief
Stichting Tuinbouw Ondernemersprijs

Gearbox winnaar themaprijs robotisering

Het Maasdijkse bedrijf Gearbox is bij de uitreiking van de Tuinbouw Ondernemersprijs uitgeroepen tot winnaar van de themaprijs op het gebied van robotisering en digitalisering.

Het techbedrijf krijgt deze prijs voor de innovatieve GearRover. Dit is een robot die kan worden gebruikt in de tuinbouw. De GearRover biedt oogstassistentie in bijvoorbeeld de rozenteelt, geeft inzicht in het oogstvolume en combineert daarbij robotica met kunstmatige intelligentie om het beste resultaat te halen. De robot is ontwikkeld op basis van de wensen van de telers zelf.

Met een laser wordt vastgesteld of een bloem of vrucht rijp is om geoogst te worden. Het levert een enorme kwaliteitsslag op, want het bepalen van het juiste oogstmoment luistert voor veel gewassen zeer nauw. Een werknemer heeft gemiddeld zes tot negen maanden nodig om dit zich eigen te maken. Dankzij de GearRover wordt automatisch de juiste keuze gemaakt en kunnen onervaren medewerkers foutloos oogsten.

Tuinbouw Ondernemersprijs

De Tuinbouw Ondernemersprijs ging dit jaar naar Wijnen Square Crops uit Grubbenvorst (Limburg). Kwekersvereniging Zentoo uit Honselersdijk was een andere kanshebber. Met de prijs worden jaarlijks topondernemers in de Nederlandse tuinbouw in het zonnetje gezet.
De uitreiking was vandaag tijdens de Floriade in Almere.