Archief
District8

District8

Celstraf en tbs voor veroorzaker fataal ongeval op Noordlandseweg

Een 61-jarige 's-Gravenzander moet 15 maanden de cel in, omdat hij in juli vorig jaar in 's-Gravenzande een ernstig ongeluk veroorzaakte. De man is tevens veroordeeld tot tbs.

Bij die aanrijding kwam de 51-jarige Janet, een bekende bloemiste uit Hoek van Holland, om het leven. Het slachtoffer werd op een fietspad aangereden.

De verdachte Bram Z. werd zeer roekeloos rijgedrag ten laste gelegd. Hij reed in de avond van 27 juli 2021 in zijn auto met beslagen ruiten langs de Noordlandseweg in 's-Gravenzande. De politie was al gebeld, omdat de man in het huis van zijn vader al stennis had geschopt. Een agente die de man probeerde te stoppen op het fietspad moest aan de kant springen. Janet kwam de man op haar scooter tegemoet en kon zijn auto niet meer ontwijken. De bloemiste belandde onder de auto en werd nog ongeveer twintig meter meegesleurd. Ze werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht en overleed een paar dagen later aan hersenletsel.

Z. wordt niet alleen gestraft voor het ongeval met dodelijke afloop, maar ook voor de bijna-aanrijding met de agente. "Door bewust door te rijden heeft de verdachte de kans op letsel aanvaard, zodat de rechtbank de poging tot zware mishandeling bewezen acht", zo is te lezen in de gerechtelijke uitspraak.

Schizofrenie en autisme

Z. is een bewoner van de GGZ-instelling Parnassia in Den Haag, waar hij werd behandeld vanwege schizofrenie en autisme. Deskundigen vinden de man verminderd toerekeningsvatbaar, en adviseerden de rechtbank al hem tbs met dwangverpleging op te leggen. Verder mag hij tien jaar lang geen auto meer besturen.