Archief
District8

District8

Verdachte ongeluk Noordlandseweg is 'een monster'

Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt moet een 61-jarige man uit Den Haag worden veroordeeld tot anderhalf jaar cel en tbs, omdat hij in juli vorig jaar in 's-Gravenzande een ernstig ongeluk veroorzaakte.

Bij die aanrijding kwam de 51-jarige Janet, een bekende bloemiste, om het leven. Het slachtoffer werd op een fietspad aangereden.

Volgens het OM reed verdachte Bram Z. op de avond van 27 juli 2021 in zijn auto met beslagen ruiten langs de Noordlandseweg in 's-Gravenzande. De politie was al gebeld, omdat de man in het huis van zijn vader al stennis had geschopt.Een agente die de Hagenaar probeerde te stoppen op het fietspad moest aan de kant springen. Janet kwam de man op haar scooter tegemoet en kon zijn auto niet meer ontwijken. De bloemiste uit Hoek van Holland belandde onder de Toyota en werd nog ongeveer twintig meter meegesleurd. Ze werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed een paar dagen later aan hersenletsel.

'Ik hoop dat het meevalt'

"Het was een beetje oliedom", zei de Hagenaar donderdag bij de rechtbank over zijn fatale verkeersmanoeuvre op het fietspad bij de Noordlandseweg. "Normaal rijdt er nooit een scooter, maar toen wel. Ik heb de vrouw niet gezien, maar hoorde wel een knal." Politieagenten hoorden de verdachte vlak na het ongeluk nog zeggen: "Ik hoop dat het meevalt met de vrouw", meldt mediapartner Omroep West.

Janet was al twintig jaar een bekende bloemiste aan de Stationsweg in Den Haag en werd gezien als 'de spil van de buurt'. Op de dag van de uitvaart vormden honderden mensen een erehaag bij haar winkel en legden bloemen op haar kist.

Artikel gaat verder onder de video:

Haar aangeslagen familie legde donderdag emotionele verklaringen af bij de rechtbank. Volgens haar zoon was Janet 'de beste moeder die een zoon zich kan wensen'. "Je bent een monster", zei de zus van Janet op de zitting tegen de verdachte. "Mijn boosheid is met geen pen te beschrijven."

De automobilist is een bewoner van GGZ-instelling Parnassia in Den Haag, waar hij wordt behandeld vanwege schizofrenie en autisme. Op de avond van het ongeluk had hij onderdak gezocht bij zijn vader, maar die stuurde hem weg. Deskundigen vinden hem verminderd toerekeningsvatbaar en vinden dat de man tbs met dwangverpleging moet krijgen.

'Heleboel blablabla'

Het risico dat hij weer in de fout gaat is te groot, menen ze. "Een heleboel blabla", zei de verdachte over de deskundigenrapporten. "Het doet me allemaal niet zoveel."

"De dag van 27 juli is een dag met ongekende impact voor velen", zei de officier van justitie donderdag over het leed dat de familie van Janet is aangedaan. Volgens de aanklaagster heeft de bestuurder zich schuldig gemaakt aan roekeloos rijgedrag. "Hij heeft verkeersregels aan zijn laars gelapt. Hij wist dat zijn ramen beslagen waren en heeft er desondanks voor gekozen om te gaan rijden op het fietspad, tegen de richting in, in het donker."

Agente 'ernstig in gevaar'

De verdachte zou niet alleen schuldig zijn aan de dood van Janet, maar moet volgens de officier van justitie ook veroordeeld worden voor het inrijden op de agente. "Hij heeft haar ernstig in gevaar gebracht." Omdat de man lijdt aan schizofrenie en autisme moet de man volgens de aanklaagster ook tbs met dwangverpleging krijgen. "Het is de enige gepaste maatregel om de samenleving te beschermen." Daarnaast eiste de aanklaagster donderdag anderhalf jaar cel tegen de automobilist en zou zijn rijbewijs moeten worden afgepakt.

Niet roekeloos, maar onoplettend

De advocaten van Bram Z. vinden dat er geen sprake was van roekeloos rijgedrag, maar van onoplettend rijgedrag. Een minder zwaar verkeersdelict. Ook staat volgens hen niet vast dat de politieagente gevaar liep door de manoeuvre op het fietspad. Volgens de advocaten is tbs met dwangverpleging dan ook een veel te zware straf. Een alternatieve en lichtere behandeling zou beter zijn, menen zij.

De Haagse rechtbank doet over twee weken uitspraak.