Archief
Thierry Schut

Thierry Schut

Definitief streep door gedroomd lokaal huwelijk binnen coalitie Westland

Waar de winnaars van de verkiezingen in Westland op hoopten - een 'lokaal huwelijk' binnen de coalitie - is definitief van de baan. LPF Westland heeft zich teruggetrokken, omdat zij absoluut niet met de VVD om de tafel willen.

Dave van Koppen van LPF Westland baalt: "Wij hadden heel graag gezien dat eerst de zuivere en échte Westlandse coalitie een kans had gekregen."

Maar nu gaan Westland Verstandig, GemeenteBelang Westland en de VVD de komende vier jaar met elkaar Westland besturen. Hoewel het echte coalitieakkoord nog gepresenteerd moet worden, kan dat al met zekerheid worden gezegd. "Al hadden wij eigenlijk ook graag een lokale coalitie gewild", geeft Remmert Keizer van GemeenteBelang Westland toe. Samen met Westland Verstandig en LPF Westland waren ze goed geweest voor 24 van de 39 zetels.

Maar aan het begin van de formatie wilden de partijen óók de optie van een eventuele 'lokale coalitie+' openhouden, waarbij het lokale blok zou worden aangevuld met bijvoorbeeld de VVD. "Daarom werd de VVD ook uitgenodigd voor de eerste coalitiebesprekingen", legt Peter Duijsens van Westland Verstandig uit, en tevens de grote winnaar van de verkiezingen met 11 zetels. "Wij willen namelijk een aantal zaken voor elkaar krijgen in Westland, dát is ons uiteindelijke doel. En misschien bereiken we meer met een bredere coalitie."

'Geen rancune richting de VVD'

Maar voor de LPF, die ook voor de formatiebesprekingen werd uitgenodigd, was dat een absolute no go. "Het verbaast me nog steeds dat niet eerst de lokale variant is onderzocht", zegt fractievoorzitter Van Koppen (LPF). Zijn partij verloor tijdens deze verkiezingen twee zetels. Daarmee hielden ze er vijf over, de VVD bleef op drie staan. Van Koppen: "We hadden toch eerst kunnen kijken of we er met z'n drieën waren uitgekomen, zonder dat de VVD daar bij moest zitten?"

Dat ze niet met de VVD om de tafel willen, heeft niets te maken met wrok of rancune. "Wanneer de VVD meebestuurt met ons drieën, dan is er geen gelijkwaardigheid. De drie andere partijen hebben in zo'n coalitie altijd een meerderheid en kunnen tegen de zin van de LPF een besluit doordrukken. We zijn in dat geval eigenlijk van geen enkele toegevoegde waarde."

'LPF zet twee wethouders en 5.000 kiezers aan de kant'

De andere twee lokale partijen Gemeentebelang Westland en Westland Verstandig betreuren het dat een lokale coalitie of 'lokale coalitie+' met deze beslissing van LPF sowieso van de baan is. "Het is zó jammer dat LPF Westland niet eens het gesprek is aangegaan", zegt Keizer. "Ze zetten nu ook twee wethouders en 5.000 kiezers aan de kant." LPF Westland maakte namelijk wel deel uit van het vorige college.

De gesprekken tussen GemeenteBelang Westland, Westland Verstandig en de VVD zijn deze week zeer versneld in een eindfase beland. "Inhoudelijk zijn we er helemaal uit", laat Keizer weten. "Het gaat eigenlijk fantastisch, er is een goede sfeer. Het gaat nu alleen nog om de invulling van de poppetjes."

Duijsens wil op maandag 25 april een nieuwe openbare vergadering met alle raadsleden houden, waarin de voortgang van de onderhandelingen zullen worden gedeeld. Alle fracties kunnen dan ook aangeven, welke zaken zij nog graag in het actieprogramma van de coalitie zouden zien opgenomen.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland