Archief

'Trouwlocatiebeding' vroegere raadszaal vervalt in 2024

De raadszaal in het eeuwenoude raadhuis aan het Wilhelminaplein in Naaldwijk hoeft niet voor altijd beschikbaar te blijven voor bijvoorbeeld een huwelijksvoltrekking.

Het college van burgemeester en wethouders van Westland heeft deze week besloten om die verplichting per 1 januari 2024 te laten vervallen.

Op 6 mei 2014 heeft Westland dit monumentale pand verkocht aan een vastgoedondernemer. De gemeente wilde daarbij de oude raadszaal behouden voor een openbare functie zoals bijvoorbeeld een trouwlocatie, chique ontvangstruimte of tentoonstellingsruimte.
In de leveringsakte is uiteindelijk een kettingbeding opgenomen dat de koper verplicht is de monumentale oude raadszaal intact te houden ten bate van deze openbare functies en ten minste de begane grond als trouwlocatie toegankelijk te houden voor publiek.

Eigenaar Van Haaren heeft het pand in 2016/2017 grondig gerenoveerd. De monumentale raadszaal is daarbij in oude stijl hersteld. Sindsdien zijn er geen verzoeken tot huwelijksvoltrekking in die zaal binnengekomen.

Inschrijvingsvoorwaarden

Er zat overigens de eigenaar iets niet helemaal lekker. De twee ‘eeuwigdurende’ verplichtingen reiken volgens hem inhoudelijk verder dan de inschrijvingsvoorwaarden van destijds. De boeteclausule wordt "naar alle redelijkheid en billijkheid" als zwaar belastend ervaren, verklaart het college in een brief aan de gemeenteraad (de boete bedraagt 300.000 euro).

Een beoordeling van het verzoek om opheffing van het kettingbeding heeft bij het college tot de conclusie geleid dat er geen bezwaar is om hieraan tegemoet te komen. Motief: de publieke toegankelijkheid blijft gewaarborgd zolang op het pand de bestemmingsregels ‘Gemengd -3’ uit het bestemmingsplan Centrum Naaldwijk van toepassing zijn. In de oude raadszaal is momenteel de horeca Ottica gehuisvest met een eigen ingang vanaf de Herenstraat.