Archief
Ivar Kop

Ivar Kop

Veel afmeldingen bij Varend Corso: 'Tuinbouwsector sponsort niet door hoge energieprijs'

Een flinke tegenslag voor het Varend Corso in het Westland. De afgelopen weken regende het afmeldingen van deelnemende boten. "Waar we eerst hoopten op misschien wel zestig boten, zitten we nu opeens op veertig", vertelt woordvoerder Sander Nieuwenhuizen.

Volgens de organisatie hebben de hoge energieprijzen grote invloed op de afmeldingen. "Er zijn botenteams die hun sponsoring niet rondkrijgen, omdat ze daarvan altijd afhankelijk waren van glastuinbouwbedrijven. Maar die bedrijven willen op dit moment niet sponsoren, want er is heel veel onzekerheid in de sector door de enorme hoge gasprijzen."

Daarnaast haakt de sector zelf ook met deelnemende boten af. "Een kweker die normaal gesproken graag zijn bloemen promoot tijdens het corso - maar nu zijn hele productie heeft stilliggen omdat produceren te duur is - trekt zich ook tijdens de botenstoet terug."

Geen paniek

Volgens Nieuwenhuizen is er nog geen reden voor grote paniek. "We hebben nog steeds een mooie stoet van veertig boten, maar we moeten wel waakzaam blijven. De voorzitter heeft op een gegeven moment geroepen: misschien moeten we stoppen met inschrijvingen, zo goed ging het. Dat enthousiasme is er wel even van af."

Als het Varend Corso de stoet van veertig boten intact wil houden, moet er de komende tijd nog wel wat gebeuren. "Er moeten niet nog meer deelnemers afvallen, dan gaan we echt inkrimpen. Daarom zijn we zelf ook continu op zoek naar deelnemers, en voeren we gesprekken met bedrijven. We zullen er zelf echt meer energie in moeten steken."

Het Varend Corso doet dit jaar voor het eerst Den Haag aan. Het corso begint donderdag 23 juni in Honselersdijk en zal de eerste dag via De Lier en Schipluiden naar Maassluis varen. Vrijdag gaat de route verder via Maasland, Vlaardingen en Den Hoorn naar Delft. Zaterdag 25 juni vertrekt de botenstoet naar Naaldwijk en Poeldijk en eindigt in Wateringen. Zondag vormt Den Haag het slotstuk. Via Rijswijk gaat de botenparade naar de Haagse Trekvliet en komt daar op de Bierkade aan.

Eerder maakten wij deze reportage over het Varend Corso: