Archief
Steffie Taal

Steffie Taal

Vijf generaties vrouwen in één familie in Naaldwijk: 'We komen altijd voor elkaar op'

Ze heten Alie (95), Lien (72), Alie (54) en Lien (28). En zijn betovergrootmoeder, overgrootmoeder, oma en moeder van kleine Aline.

Haar geboorte drie weken geleden, maakte de reeks van vijf generaties in vrouwelijke lijn in de Naaldwijkse familie compleet. "Met een jongen waren we ook blij geweest hoor", zegt betovergrootoma Alie van bijna 96. "Maar dit vonden we tóch leuker."

De Alie's en Lientjes uit Naaldwijk stralen al van geluk vanaf het moment dat ze hoorden dat er een vrouwelijke vijfde generatie op komst was. "En net als de eerste vier, ook nog de eerstgeborene", zegt Alie (54), de oma van Aline. "Wat het nog specialer maakt, is dat het de tweede keer in de familie is dat dit voorkomt. Toen ik moeder van mijn Lien werd, leefde háár betovergrootoma ook nog."

Artikel gaat verder onder de video:

Lien (28) knikt instemmend. "En alle eerstgeborene meisjes in onze familie worden vernoemd. En dan wordt het afhankelijk van de generatie Alie of Lientje. De eerste van de vorige vijf generaties is daarmee begonnen. Wij hebben er bij onze dochter Aline van gemaakt. Dat vonden we een net iets moderne naam in deze tijd, en op deze manier is ze naar alle generaties vernoemd."

'We eten elke dag prak'

Dat het al de tweede keer in de familie voorkomt, kan bijna geen toeval zijn. "We hebben blijkbaar sterke genen", aldus overgrootmoeder Lien (72). "Ik werd ook wel erg jong moeder toen ik 18 was." Maar de andere dames waren allemaal rond de 25 jaar oud toen ze een kind kregen. "Misschien komt het omdat we elke dag prak eten, met veel verse groenten en aardappelen", lacht oma Alie. "Daar word je blijkbaar oud van."

Al die dames in één familie heeft voordelen. "We geven elkaar advies en komen voor elkaar op. Dat heb je met moeders, dochters en oma's. De mannen in onze familie zijn daar inmiddels aan gewend." Betovergrootoma Alie hoopt zelfs nog een zesde generatie mee te maken. "Die wordt 120 hoor", zegt Lien over haar overgrootmoeder. "Ze wil in elk geval Aline nog naar school gaan brengen." Alie straalt terwijl ze naar haar achter-achterkleinkind Aline kijkt, die in haar armen ligt. "Als ik gezond blijf, lijkt me dat geweldig!"