Archief
Steffie Taal

Steffie Taal

Ben en Bas zijn Nederlands kampioen Mechatronica: 'Mijn oma snapt nu zelfs wat het is'

Puzzelen met draadjes, moertjes, knopjes en computersystemen, om vervolgens een machine in beweging te krijgen. Westlanders Ben en Bas zijn er steengoed in.

En daarom mogen ze zichzelf sinds deze week zelfs Nederlands kampioen Mechatronica noemen. Ben: "We willen uiteindelijk de beste machinebouwers van de wereld worden."

"Mijn oma snapt inmiddels zelfs wat mechatronica is", lacht de 20-jarige Ben van der Marel uit De Lier. Hij heeft deze week - sinds hij en Bas Nederlands kampioen zijn - al tig keer moeten uitleggen wat mechatronica nou precies is. "Voor de meeste mensen is het iets totaal onbekends. Terwijl we er eigenlijk allemaal de hele dag mee te maken hebben. Eigenlijk is het een combinatie van robotica en machinebouw en het zit in bijna alle apparaten."

Maar wat is het mechatronica dan precies? "Het gaat erom dat de systemen in een machine met elkaar samenwerken om de juiste handelingen te verrichten", legt zijn maatje Bas van der Mark (19) uit Maasdijk uit. "Dat is heel uiteenlopend: van een CT-scan in het ziekenhuis tot een lift of een sorteermachine voor groente en fruit. Wij zorgen er bij dat laatste voor dat de machine weet dat de paprika de juiste kleur en grootte heeft en gereed is voor productie."

Artikel gaat verder onder de video:

'Rustig blijven en denken in oplossingen'

Voor het Nederlands kampioenschap moesten Ben en Bas - die de mechatronica-opleiding aan het ROC Mondriaan volgen - meerdere machines aan het werk krijgen. "Maar dan telkens in het klein, een simulator eigenlijk", legt Bas uit. "Je krijgt een doos met spullen en vervolgens is de boodschap: dit is het en maak er een machine van."

Ondanks hun winst, ging het niet geheel vlekkeloos. "We moesten een blokje van het ene naar het andere punt brengen. Tussendoor moest het in een bakje worden gestopt en later moest er een deksel op", denkt Ben terug. "Een hele klus, we zijn er uren mee bezig geweest. Op een bepaald moment deed de motor het niet, dat was wel even stressen. Maar juist dán moet je rustig blijven en denken in oplossingen."

Artikel gaat verder onder de foto:

Op hoogste schavot: Ben van der Marel (links) en Bas van der Mark.

'We willen het leven van mensen makkelijker maken'

En dat is gelukt, want het duo mag zich de beste machinebouwers van Nederland noemen. Uiteindelijk hopen de mannen later voor de glastuinbouw of de medische zorg machines te kunnen bouwen. "Het leven van mensen makkelijker maken, dat lijkt me heel mooi", aldus Ben.

Hoewel Ben en Bas nog aan het nagenieten zijn van hun Nederlands kampioenschap, kijken ze ook al reikhalzend uit naar de volgende wedstrijd. "We mogen naar Sjanghai om daar mee te doen aan het wereldkampioenschap mechatronica." Ook voor daar hebben de Westlanders maar één doel: "Winnen natuurlijk, we willen de beste machinebouwers van de wereld worden."