Archief
WOS - Bart van der Helm

WOS - Bart van der Helm

Opnieuw bijzondere oorlogsfoto van Naaldwijk gevonden

Een aantal maanden geleden dook er al een bijzondere foto op van het Naaldwijkse Wilhelminaplein in de Tweede Wereldoorlog. Nu is er nog zo'n foto opgedoken en dat is heel speciaal vindt verzamelaar Peter de Krom.

Er duiken steeds meer foto's op van Westland en omstreken in oorlogstijd. Dat komt voornamelijk omdat het verzamelen van oorlogsfoto's ook steeds populairder wordt. Peter de Krom uit Hoek van Holland is een verzamelaar van dit soort foto's. Hij heeft honderden kiekjes van Duitse soldaten in oorlogstijd en hij heeft zelfs complete foto albums in zijn bezit. Al sinds zijn pubertijd is dit een echte passie van hem. De laatste jaren ziet De Krom de populariteit toenemen en de prijzen van de foto's enorm stijgen, en dat laatste betreurt hij.

Een aantal maanden geleden dook er bijzondere foto op van de Tweede Wereldoorlog. Op deze foto is een groep Duitse soldaten afgebeeld op het Wilhelminaplein in Naaldwijk, op de dag van de Nederlandse capitulatie. Eromheen staan Westlandse ouders en kinderen. Nu is er nog zo'n foto opgedoken. De foto is op dezelfde manier gemaakt, op dezelfde plek en hoogstwaarschijnlijk op dezelfde dag. Het enige wat verschilt is de groep mensen, een andere groep Duitsers (vermoedelijk van dezelfde compagnie) en andere Westlanders.

Verzamelaar: Peter de Krom

Online veilingen

Er verschijnen tegenwoordig honderden van dit soort foto's op het internet. Ze worden te koop aangeboden op online veilingen en verzamelaars als De Krom proberen ze, mits bijzonder genoeg, te bemachtigen. "Het wordt steeds moeilijker om de foto's voor een normale prijs te bemachtigen. Het jammere is dat alle verzamelaars tegen elkaar gaan opbieden, waardoor het alleen maar duurder wordt. Ik zeg: deel de verzamelingen met elkaar door scans uit te wisselen, zo houd je het toegankelijk", legt De Krom uit.

Dit laatste probeert De Krom dan ook zo veel mogelijk te doen. "Met een aantal mede-verzamelaars door heel het land proberen we samen te bieden om de prijs laag te houden. Als een van ons vervolgens een foto heeft, delen we deze met elkaar door ze in te scannen en op te sturen", legt De Krom uit.

Dezelfde foto

Dat van één locatie twee foto's opduiken, maar dan met andere mensen en op twee dagen na elkaar, is erg bijzonder. "Je ziet vaak dat een foto meerdere keren is afgedrukt", vertelt De Krom. "Maar dat je eenzelfde foto op dezelfde plek, maar dan met andere mensen tegenkomt is best heel zeldzaam." De Krom is dat nog niet eerder tegengekomen is zijn tijd als verzamelaar.

"Je gaat je gelijk allemaal dingen afvragen: waren er meerdere groepen Duitse soldaten die die dag op de foto gingen? Zijn er dus nog meer van dit soort foto's? En is de foto van dezelfde fotograaf?" De Hoekse verzamelaar hoopt dat er nog meer van dit soort foto's opduiken. "Ik vind het vooral belangrijk dat dit soort foto's gedeeld worden op websites, in boeken of tijdens exposities. Het zijn de weinige stukken fysieke bewijzen die er nog zijn van de Oorlog, dat maakt het zo mooi."