Archief
WOS

WOS

Oekraïense vluchteling over gulle Westlander: 'We staan versteld'

Zes weken na de inval van Rusland in Oekraïne is de behoefte aan kleding, speelgoed en toiletartikelen onverminderd groot. Vluchtelingen kunnen daarvoor terecht in Monster, en dat is niet aan dovemansoren gericht.

Op dit moment vangt Nederland ruim twintigduizend vluchtelingen op, en dat aantal neemt elke dag meer en meer toe. Ook in onze regio vinden Oekraïners onderdak. Bij mensen thuis, maar ook op vakantiepark Vlugtenburg in 's-Gravenzande, in het Carlton Hotel in Naaldwijk en op het arbeidsmigrantenpark tegenover de meubelboulevard van Naaldwijk.

De vluchtelingen kunnen in Monster terecht voor kleding, speelgoed en nog veel meer. Dat doen zij massaal. Alle spullen zijn gratis en de actie wordt gecoördineerd door Stichting Westland voor Oekraïne. In zalencentrum De Haven naast de hervormde kerk zijn meerdere kamers vol artikelen ingericht. Een met vrouwen-, kinderkleding en schoenen, een met herenkleding, een sorteerruimte met tassen en er is een kamer met speelgoed en een koffiehoekje. Men noemt het een weggeefwinkel.

'We staan versteld'

Een van de aanwezige vluchtelingen is de 43-jarige Yelyzaveta uit hoofdstad Kiev. Bij het uitbreken van de oorlog zit zij met haar zus tien dagen in een schuilkelder. Ze verblijft nu in het Carlton Hotel in Naaldwijk en is dankbaar dat de mensen hier zo vrijgevig zijn. "Ik wil de Nederlanders bedanken. Hoe zij ons behandelen en voeden. We staan versteld."

Yelyzaveta wil zo snel mogelijk weer naar huis, want ze heeft - op de kleding na die zij droeg tijdens het vertrek - alles achtergelaten. Ze schiet vol als ze over haar Oekraïne vertelt. "Veel onschuldige mensen zijn vermoord, gemarteld en verkracht door Russen in Oekraïne. Totaal vreedzame mensen."

Paracetamol en maandverband

Op dit moment neemt Stichting Westland voor Oekraïne een aantal specifieke artikelen aan, zoals paracetamol, maandverband en ondergoed. Als er ergens behoefte aan is, laten de vrijwilligers dat weten op Facebook.