Archief

Minder 'Westlandse' flitsboetes in 2021, maar Wippolderlaan blijft berucht

De flitspalen in Westland gingen in het afgelopen (corona)jaar 2021 minder af dan in 2020.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Vorig jaar werden er bijna 111.000 boetes uitgeschreven aan mensen die bij een 'Westlandse' flitspaal te hard reden of doorreden ondanks een rood stoplicht. In 2020 waren dat nog ruim 124.000 boetes.

Het lijkt niet heel waarschijnlijk dat de automobilisten zich over het algemeen beter aan de regels zijn gaan houden. Er waren vooral minder auto's op de weg, omdat mensen door de coronamaatregelen (al dan niet verplicht) thuiswerkten. In 2020 moesten mensen ook grotendeels binnenblijven vanwege corona en toen was er eveneens een daling te zien.

Wippolderlaan

De vier palen op de Wippolderlaan zijn het meest berucht. Vorig jaar kregen bijna 31.000 automobilisten een wit/paarse envelop op de mat, omdat ze te hard of door rood reden bij de flitser ter hoogte van Wateringse Veld (komend vanaf de A4). Dat is overigens meer dan in 2020, toen het ging om zo'n 27.000 overtredingen. Ook het 'broertje' aan de overkant van de weg ging vaker af: nu een kleine 12.500 keer.

De oude 'koploper' op het kruispunt Wippolderlaan/Westlandroute, ter hoogte van de BMW-dealer, ging nu een stuk minder af. Vorig jaar bijna 24.000 keer.

Ook op de Monsterseweg in 's-Gravenzande is het regelmatig raak. Bijna 13.000 automobilisten reden daar te hard en kregen een wit/paarse brief op de mat. Het minste werd er geflitst door de twee palen op de Burgemeester Elsenweg in Naaldwijk.

Een nieuwe flitspaal in Gouda, bij de Goudse Poort richting de A12, leverde de Schatkist het meeste geld op. Die zette meer dan 46.000 automobilisten op de foto.