Archief
WOS

WOS

Westlandse raad legt zich neer bij komst islamitische school

De Westlandse raad lijkt zich neer te leggen bij de komst van de islamitische school in Westland, nu er door het college een locatie voor de school gevonden is.

Voor stichting Yunus Emre betekent dat er een einde komt aan een jarenlange juridische strijd: "En nu is het tijd om het waar te gaan maken", reageert directeur Ali Ahrouch. "Wij willen een van de beste scholen van het Westland worden."

"Euforisch", voelt Ahrouch zich, sinds hij gehoord heeft dat er een locatie is gevonden voor zijn islamitische school in Westland. "Maar het voelt ook onwerkelijk", geeft hij toe. "We zijn hier zo lang mee bezig geweest, elk jaar was het weer afwachten: zal het wel, of zal het niet gebeuren? En nu is het de realiteit, en moeten we ook meteen aan de bak."

Zes jaar heeft de strijd om de islamitische school geduurd. Drie lokale partijen bleven elke positieve uitspraak voor de komst van een Islamitische school in de gemeente juridisch aanvechten. Ondanks bemoeienis van de Raad van State en de voormalige minister van Onderwijs Arie Slob woekerde de strijd voort. Nadat zelfs de koning eind vorig jaar een besluit van de raad vernietigde, kwam de procedure in een stroomversnelling. Het college kreeg in een brief van de provincie te horen dat de raad ten onrechte geld voor de huisvesting uit de begroting had gehaald, en dat dit zo snel mogelijk moest worden teruggedraaid.

'We kunnen hier niks meer aan doen'

Aan die oproep zal gehoor worden gegeven en er is een gebouw gevonden, zo schrijft het college aan de raad. Ondanks dat er nog een hoger beroep loopt van de drie lokale partijen die zich al jaren tegen deze school verzetten. Afgelopen december, na het laatste besluit van de koning, zijn zij opnieuw naar de Raad van State gestapt. De lokale fracties hadden gehoopt dat het college met een locatie zou wachten, totdat er uitspraak in dat hoger beroep zou zijn gedaan.

"Dat hebben ze helaas niet gedaan", reageert Remmert Keizer van GemeenteBelang Westland, één van de tegenstanders van de school. "En nu is het besluit genomen, er is een locatie, die is door het college is vastgesteld. Daar kunnen we helaas niks meer aan doen. Wel weet ik dat we binnen dit proces álles gedaan hebben om deze school tegen te houden." Collega Peter Duijsens van Westland Verstandig staat er hetzelfde in: "Wij zijn nog steeds geen voorstander van deze school, omdat we geen bijzonder onderwijs meer willen in Westland. Het hoger beroep dat wij hebben ingediend loopt nog steeds, maar je kunt je afvragen wat dat nog voor zin heeft. Dit is eigenlijk al helemaal rond."

'Twintig aanmeldingen in één dag'

De Islamitische school komt in het voormalig pand van de Openbare Daltonschool, die een nieuw gebouw krijgt. "Ik ben ontzettend blij met deze locatie", aldus Ahrouch. "We wilden graag in Naaldwijk, lekker centraal, dat is ook gelukt. In augustus gaan we echt open." De drie lokale partijen zijn heel benieuwd hoe de islamitische school haar leerlingenaantal gaat volkrijgen. "Die moeten toch ergens vandaan komen? Er zijn naar mijn weten, geen afmeldingen bij de andere scholen", zegt Duijsens.

Dit weekend zijn direct de eerste aanmeldingen binnen gekomen. "Twintig in één dag", aldus Ahrouch. "We hopen in augustus met zestig leerlingen te beginnen, dat komt goed, daar maak ik me niet druk over. Het allerfijnste vind ik dat we ons eindelijk in plaats van met juridische procedures kunnen bezig houden met goed onderwijs geven. We willen één van de beste scholen van het Westland worden."