Archief
Google Streetview

Lijsttrekkers zien mogelijkheden voor opvang vluchtelingen: in huis of op centrale plek

Mocht het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers vandaag op de stoep staan bij de gemeente Midden-Delfland, dan is er voldoende plek om snel vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen.

Dat zeiden de zeven lijsttrekkers van de politieke partijen gisteravond tijdens het WOS-verkiezingsdebat in Midden-Delfland.

"Het kan snel gaan en dat weten we ook van de vorige keer", zei Ellen Snethlage (PvdA), daarbij verwijzend naar de vluchtelingenstroom in 2015 en 2016 uit Syrië en Afghanistan. "Toen hebben we in Midden-Delfland gekozen om extra statushouders op te nemen, zodat de vluchtelingen op de juiste plek kunnen worden opgenomen. Wij hebben geen sporthallen waar je zomaar mensen in kunt onderbrengen en niet idioot veel leegstaande huizen."

In 2015 werd besloten om tijdelijke woningen te plaatsen in de Kreekzone in Den Hoorn. "Daarnaast zijn er toen twee locaties aangewezen: hier naast het gemeentehuis (in Schipluiden, red.) en in Maasland (Doelstraat, red.)", herinnert Rob Zwaard (CDA) zich. "Ik denk dat we op dat plan terug moeten vallen en daar een noodvoorziening moeten creëren voor hopelijk een paar weken, maar ik denk dat het ook veel langer kan zijn."

Jacob van der Eijk (VVD) noemde daarnaast ook de Maaslandse Poort, bij de op- en afrit van de A20 als optie. "Dat is grond van de gemeente en wordt onderzocht voor herontwikkeling. Dat loopt nog niet zo vlot."

Bij inwoners

Mogelijk zijn er ook inwoners die vluchtelingen tijdelijk welkom willen heten in hun eigen woning. Jakob Jongsma (OGP) denkt er zelf ook over na, "wij hebben een vrij groot huis", net als Roy Ringeling (ChristenUnie): "We kunnen altijd passen, meten. Het is geen ideale oplossing, maar een tijdelijke noodoplossing."