Archief
Pixabay

Pixabay

Zorg voor elkaar volgens regiogenoten belangrijk; en wat vindt de politiek?

Zorg voor elkaar en voor ouderen noemden veel regiogenoten als onderwerp waar de verkiezingen over moesten gaan. De WOS ging op onderzoek uit en vatte de partijstandpunten samen.

De eenzaamheid onder zowel jongeren als ouderen is toegenomen tijdens de pandemie van de afgelopen twee jaar. De jeugdzorg is een grote kostenpost sinds het Rijk de verantwoordelijkheid overdroeg aan gemeenten. En de ouderenzorg neemt met de vergrijzende samenleving toe. Veel regiogenoten maken zich daar zorgen over en ook over de zorg voor elkaar.

Stemlokaal gaat daarom over zorg en ook met die tweedeling. Aan het woord komen mentale coach Michel van Kuijeren en Pleun Quak namens ouderenbonden in de regio.

Daarnaast gingen we de straat op om de kiezers te vragen wat zij ervan vinden. Onder de aflevering staan per gemeente de samenvattingen van de woonstandpunten van de partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Je kunt op ze stemmen op 14, 15 en 16 maart. Meer weten? We hebben ook afleveringen en samenvattingen gemaakt over Wonen, Onderwijs en Innovatie, Vergroening en Verduurzaming en Economie en Bereikbaarheid (volgt).

Westland

CDA: Werken aan meer verpleeghuis- en revalidatiebedden en respijtzorg. Woonzorginitiatieven voor senioren, beschermd wonen, kinderen met een beperking ruimhartig faciliteren. Actief beleid tegen eenzaamheid, laaggeletterdheid, armoede, stapeling van schulden en psychische problematiek. Voldoende aandacht voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Niet bezuinigen op het minimabeleid.

CU/SGP: Actief inzetten op uitbreiding van aantal verpleeghuisbedden in gemeente. Senioren vanaf 80 jaar moeten standaard huisbezoek krijgen vanuit het wijkteam of de welzijnsorganisatie. Specifieke ondersteuning voor jonge mantelzorgers, die hun zorgtaken moeten combineren met school, werk of studie. Investeren in voorlichting onder jongeren op het gebied van voeding, alcohol- en drugsgebruik en het belang van voldoende beweging.

D66: Subsidie voor initiatieven gericht op het tegengaan van eenzaamheid onder jongeren en senioren. Preventieve aanpak ontwikkelen om eenzaamheid tegen te gaan. Op basisscholen gratis gezonde lunch aanbieden. Buurtsportcoaches aanstellen om jong en oud te stimuleren om te bewegen.

FVD: Thuiszorg, mantelzorg en kleinschalige zorg stimuleren. Investeren in zorg op maat voor ouderen en gehandicapten. Laagdrempelige (preventie)spreekuren bij de huisarts. Ontoereikende jeugdzorgtoelages aanvullen met gemeentelijk geld. Nooit meewerken aan een QR-samenleving.

GBW: 24-uurs zorg realiseren in wijken en dorpen via thuiszorg (geen verschraling maar indiceren in uren) en/of het bouwen van kleinschalige woon-/zorgvoorzieningen. Bij de inkoop van zorg kans geven aan kleine lokale aanbieders. Geen bezuinigin op maar ondersteuning voor mantelzorgers (respijtzorg). Huidige beleid rond WMO en jeugdzorg tegen het licht houden en oplossingen bedenken zodat de zorg betaalbaar en toegankelijk blijft.

Mensen die hulp nodig hebben zo snel mogelijk helpen, het liefst door de eigen omgeving; verenigingen kunnen ook bijdrage leveren. Voldoende verpleeghuisbedden in Westland realiseren. Inzet gemeente om wachttijden in jeugdzorg en bij GGZ zo kort mogelijk te houden.

GroenLinks: Verbetering van kwaliteit van zorg. Inzetten op preventie van misbruik van alcohol, drugs en sigaretten, preventie van overgewicht en psychische problematiek. Via IJslands model: gemeentelijke tegoedbon voor deelname aan cursussen en verenigingen. Budget voor armoedebestrijding. Armoederegisseur bij regelingen voor minima en schuldhulp. Sterk maken voor komst van zorghotel en nachtapotheek. Stimuleren van elk initiatief dat eenzaamheid tegengaat.

LPF: Goede en betaalbare zorg dichtbij; kleinschalige zorgaanbieders verdienen de voorkeur. Nieuwbouw van Naaldhorst snel uitvoeren. Wittebruglocatie in Poeldijk en nieuwbouw in Wateringen-Noord benutten voor meer verpleeghuisbedden. Meer inzet van laagdrempelige schuldhulpmaatjes en bemiddeling. Ondersteuning minder draagkrachtigen om te kunnen sporten. Creëren van ontmoetingsplaatsen voor ouderen. Initiatieven voor de Westlandse jeugd omarmen.

Pvda: Zorg, wonen en voorzieningen dichter bij elkaar brengen. Niveau zorgvoorzieningen verhogen en eigen bijdragen verlagen. Kindpakket waar mogelijk uitbreiden. Vrijwilligers en mantelzorgers ondersteunen met verzekeringen, aanspreekpunten en respijt(huizen). Van Behandelcentrum Naaldwijk volwaardige polikliniek maken met nachtapotheek en kraamzorgcentrum. Op centrale locatie in Westland een revalidatiecentrum.

VVD: Zorg verlenen dichtbij huis. Ouder worden doe je het liefst in eigen vertrouwde omgeving.

WV: Uitbreiding verpleeghuis-, revalidatie- en crisisbedden in Westland. Versterking positie mantelzorgers. Geen verschraling van de thuishulp: terug naar uren indiceren. Inzetten op zorg dicht bij huis, in ieder dorp een crisisopvang. Terugkeer nachtapotheek. Tijdelijke voorzieningen tegen dak- en thuisloosheid.

Midden-Delfland

CDA: Ondanks stijgende kosten, vanwege het toenemend aantal zorgbehoevenden aandacht blijven houden voor het beschikbaar hebben van voldoende capaciteit. Meer ambulante jeugdhulp die zo dicht mogelijk zit op de leefwereld van kinderen. Huisbezoeken van welzijnsmedewerkers aan ouderen blijven ondersteunen en stimuleren. Ook is het van cruciaal belang dat kleinschalige maatschappelijke initiatieven door de gemeente worden ondersteund en aangemoedigd.

ChristenUnie: Zorg dichtbij is organiseren op een menselijke schaal, bereikbaar en met een menselijk gezicht. Denken vanuit de zorgvraag van burgers. Meer respijtzorg, waardering van de mantelzorger en het proactief benaderen van mensen die, soms zonder dat ze het zelf weten, mantelzorger zijn geworden. Een inclusieagenda opstellen voor Midden-Delfland om zo werkelijke stappen te zetten naar de inclusieve samenleving. Preventie krijgt een belangrijke plek in lokale gezondheidsbeleid bij verslavingen (drank, drugs, gokken). Strijd tegen drankmisbruik voeren samen met scholen, ouders, kerken, verslavingszorg, horeca, politie, sportverenigingen en andere betrokkenen. Belangrijk aandachtspunt is ook de alcoholverslaving als gevolg van eenzaamheid. Vroegtijdig signaleren door de (directe) omgeving en/of (betrokken) instanties kan erger voorkomen.

D66: Inwoners van Midden-Delfland moeten zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven. Investeer in een sterke sociale basis in de gemeente, voor wie hier geboren is en voor nieuwkomers. Een sociale basis van informele en immateriële voorzieningen maakt dat formele zorg niet altijd meteen nodig is. Een woonvoorziening voor ouderen in Den Hoorn onderzoeken en mensen met een handicap zo lang mogelijk thuis laten wonen. Ruimte, vertrouwen en minder administratiedruk voor mensen die in de zorg werken. Bijvoorbeeld door minder vaak een indicatie op te vragen of minder indicatoren op te stellen bij het afsluiten van contracten met zorgaanbieders. Onnodige bureaucratie en kosten voorkomen door goede samenwerking tussen gemeentelijk gefinancierde zorg, zorgverzekeringswet en zorg vanuit de Wet langdurige zorg.

Mijn Partij: Door zowel de gemeentelijke kant als de inkomenskant in de zorg met elkaar te combineren, kunnen we de budgettair én maatschappelijk meest verantwoorde scenario’s vaststellen.Het streven is om het huidige voorzieningen niveau in stand te houden met het beschikbare budget. Er komt een visie en beleid voor ouderen.

OGP Initiatieven steunen voor het vergroten van de zelfredzaamheid en het gevoel van verantwoordelijkheid. Het gaat dan ook om sociale voorzieningen als de Mus. De gemeente moet het sociale vangnet van de inwoners vergroten. Mensen die het moeilijk hebben, krijgen steun vanuit hun directe omgeving. Mensen die het echt nodig hebben, krijgen steun vanuit de gemeente. Terugleiden van hoogcomplexe zorg naar het Rijk. Midden-Delfland realiseert voorzieningen voor mindervaliden en mensen met een beperking.

PvdA: Snel regelbare zorg dicht bij de mensen. Voor betere zorg thuis zijn goede voorzieningen nodig. Denk aan een woning waarbij toilet en douche goed te bereiken zijn met de rolstoel, een gelijkvloerse woning, een ruime slaapkamer waar niet alleen een zorgbed in past maar waar ook ruimte is voor de zorgverlener om te werken. Stimuleren van kleinschalige beschermde woonvormen voor kwetsbare groepen als zelfstandig wonen niet meer kan. Gemeenten moeten zelf het Wmo-beleid en de tarieven kunnen bepalen. Instellen van een ouderenzorgteam zoals het jeugdzorgteam. Zelfredzaamheid van ouderen stimuleren, zowel in wonen, inkomen, leven en recreatie. Dit kan bijvoorbeeld door ouderen te helpen meer en langer te bewegen.

VVD: Midden-Delfland moet een gemeente blijven waarin mensen zoveel mogelijk zelfredzaam zijn. Mensen die tijdelijk of permanent niet (volledig) zelfstandig kunnen functioneren, verdienen ondersteuning, is vanzelfsprekend. Passende zorg is hierbij belangrijk. De uitvoering van de jeugdzorg en de Wmo blijft beperkt tot een zo efficiënt mogelijke uitvoering van de door het Rijk opgelegde taken, tegen de laagst mogelijke kosten. In dat kader dient alleen te worden voorzien in noodzakelijke zorg.

Maassluis

CDA: Samen met de zorgverzekeraar en zorg- en welzijnsorganisaties in de komende vier jaar 130 woningen (oplopend tot 170 in 2040) met nieuwe vormen van hulp en zorg aan huis en ontmoeting realiseren in bestaande bouw en nieuwbouw. In 2025 zijn minimaal 50 nieuwe verpleeghuisplekken gerealiseerd, oplopend tot 150 nieuwe plekken in 2040. De plek van de oude polikliniek is mogelijk ontwikkellocatie voor de realisatie van nieuwe verpleeghuisplekken. Nieuwe vormen van hulp en zorg aan huis ontwikkelen die ook aansluiten bij de leefwereld van oudere inwoners met een migratieachtergrond. Wooncoach en een verantwoorde financiering voor ouderen om woningen levensloopbestendig te maken via de blijverslening. Maassluis, als dementievriendelijke gemeente, verder invullen. Kleine initiatieven mogelijk blijven maken, zoals het inzetten op meer gebruik van de beweegtuin bij de Vloot en deze gebruiksvriendelijker maken met sportieve begeleiding. In de overgang naar de nieuwe werkwijze van de jeugdhulp vanaf 2023 in Maassluis kinderen, ondanks de wachtlijsten in de regio, lokaal de huidige hulp zonder wachttijden blijven bieden.

ChristenUnie: Op naar een participatiesamenleving: het is belangrijk dat mensen elkaar, als het kan, helpen en voor elkaar zorgen. Tegelijk moet de gemeente zorgen voor passende ondersteuning en hulp aan mensen, die het niet op eigen kracht redden. Extra investeren in preventie en vroegtijdige signalering. Want voorkomen is beter dan genezen. Uitgangspunt is dat elk mens waardevol is en dat die waarde niet afhangt van prestaties, gezondheid, seksuele geaardheid, afkomst, leeftijd, gewenstheid of geluk. Al het leven, in gaafheid en gebrokenheid, verdient het om tot ontplooiing te komen, te participeren, te worden beschermd en zorg te ontvangen als dat nodig is.

D66: Gemakkelijke toegang tot de zorg, dementievriendelijke omgeving rond verzorgingstehuizen. Meer ondersteuning voor mantelzorgers. Innovatieve woon-zorgcombinaties ruimte geven en technologische oplossingen zoeken voor zorg in de eigen omgeving. Betrek cliënten bij de uitvoering van de jeugdzorg en stimuleer samenwerking tussen jeugdzorgaanbieders, sportverenigingen en scholen.

Forum voor Maassluis: Ouderen mogen niet worden gescheiden als ze zorg nodig hebben. Mensen die hulp nodig hebben, mogen niet stranden op voor hen onbegrijpelijke digitale wereld. Minder administratie en meer zorgverleners tegen langere wachtlijsten. Dementievriendelijke gemeente uitdragen. Geen uithuisplaatsingen in de jeugdzorg en betrek jongeren en ouders bij jeugdbeleid. Beter samenwerken met buurgemeenten voor goed zorgaanbod.

GroenLinks: De gemeente moet adequate zorg leveren, maar ook zorgen dat mensen fysiek en mentaal gezond blijven. Als mensen zorg nodig hebben, krijgen ze deze op maat. Er komt meer geld en aandacht voor jeugd- en mantelzorg. Actief preventief beleid om de gezondheidsachterstanden te verkleinen. Meer aandacht voor de zorgbehoeften van thuiswonende ouderen. Kleinschalige woonvormen met professionele hulp worden gestimuleerd. Fors meer geld steken in jeugdhulp. De gemeente stimuleert een gezonde leefstijl, onder meer in het onderwijs en via de lokale horeca en middenstand.

Leefbaar Maessluys: Gemeente moet goed waken over besteding van geld. Meer aandacht voor en een betere kwaliteit van jeugdhulp. Plek creëren waar bewoners terecht kunnen voor zorgvragen. Buurt- en jeugdwerk integreren in wijkteams. Maassluis moet toegankelijk zijn voor iedereen met een beperking. Mantelzorgers ondersteuning bieden. Hard maken voor eigen ambulancepost. Balkenendenorm handhaven in bestuur en management zorginstellingen.

Maassluis Belang: Juiste voorzieningen moeten toegankelijk zijn zonder lange wachtlijsten. Apotheken verspreiden over de stad. Maatwerk aan cliënten bieden. Communicatie over regelingen verbeteren. Ondersteuning en vangnet bieden aan mantelzorgers. Schotten tussen verschillende zorgdomeinen weghalen. Alle kinderen monitoren bij Centrum voor Jeugd en Gezin. Preventie is het sleutelwoord.

PvdA: Het budget voor jeugdhulp mag nooit een belemmering zijn om de hulp te leveren die nodig is. Passende hulp bieden aan ieder kind staat voorop. Wachtlijsten in Maassluis moeten worden voorkomen en jongeren die dat nodig hebben moeten snel de juiste hulp krijgen. Meer zelfstandige levensloopbestendige woningen nodig met daarbij gemeenschappelijke voorzieningen zoals een ontmoetingsruimte. Ook nieuwbouwwoningen voor ouderen rond station west. Investeren in programma’s, waarmee mensen leren omgaan met eenzaamheid. Minima krijgen een tegemoetkoming in de eigen bijdrage van de Wmo. Lotgenotencontacten voor mantelzorgers mogelijk maken en onderzoeken of zij extra hulp nodig hebben en dat dan organiseren. Bijvoorbeeld met een concept zoals autismevriendelijke gemeenten.

VSP: Meer aandacht voor preventie en vroegsignalering van sociale problematiek. Stimuleren gezonde leefstijl (voeding, bewegen en gedrag) voor alle leeftijdsgroepen. Duidelijke informatievoorziening aan inwoners over het aanbod van zorg en welzijn. Voorgenomen bezuinigingen bij de Wmo heroverwegen. Langer zelfstandig wonen stimuleren Verkorten wachtlijsten en snellere doorlooptijden (vooral in de jeugdzorg).

VVD: Iedere inwoner de zorg krijgt die nodig is, maar wel met tegenprestatie. Zorg moet erop gericht zijn om op eigen kracht verder te kunnen, met een natuurlijk eindmoment. De budgetten in de (jeugd)zorg zijn ontoereikend om op dezelfde weg door te gaan, daar moet oplossing voor komen zodat inwoners ook los kunnen komen van de zorg. Zorg moet een middel zijn, geen doel. Ouderen moeten langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Daarom moeten er nabij de zorgcentra in Maassluis koopcomplexen voor senioren komen. Welzijnsorganisaties onderhouden contact met mantelzorgers om overbelasting te voorkomen en een centrale plek waar zij terecht kunnen voor informatie en met hulpvragen.