Archief
WOS

WOS

Wat vinden regiogenoten, politieke partijen en deskundigen over vergroening en verduurzaming?

Een aantal regiogenoten geeft om verduurzaming en vergroening, anderen vinden het minder belangrijk. Daarmee is het een discussiepunt en uit de programma's blijkt: ook een verkiezingsthema.

In de aflevering van Stemlokaal over vergroening en verduurzaming staan we stil bij de waarde van het groen en de mogelijkheden voor verdere verduurzaming in de regio. In Westland is er niet veel groen, buiten de kassen, maar is er nu wel een groenvisie. In Midden-Delfland is het juist zaak het groen te verdedigen en Maassluis ligt tussen de groene buffers. Aan het woord komen Willemijn Nagel van Natuurmonumenten over het groen in de regio en de bescherming ervan en Giel Biersteker over speciale zonnepanelen die minder energie nodig hebben en over drinkwater op alle basisscholen.

Daarnaast gingen we de straat op om de kiezers te vragen wat zij ervan vinden. Onder de aflevering staan per gemeente de samenvattingen van de 'groene' en duurzame standpunten van de partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Je kunt op ze stemmen op 14, 15 en 16 maart. Meer weten? We hebben ook afleveringen en samenvattingen gemaakt over Wonen, Onderwijs en Innovatie, Zorg en Economie en Bereikbaarheid (volgt).

Westland

CDA: Beter en netter onderhoud van het gemeentelijk groen. Meer innovatief groen zoals verticaal groen op bebouwing. Meer aard- en restwarmte en andere projecten zoals Warmtenet Westland. Geen wegwerpplastic op bijeenkomsten en festivals. Meer bijna energieneutrale gebouwen, gasloze wijken, zonne-energie en windenergieprojecten. Geen grote windmolens.

CU/SGP: Hoeveelheid groen en natuur binnen Westland uitbreiden. Gemeente moet via subsidies isoleren van huizen stimuleren. Gemeente moet waar mogelijk zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen leggen en een duurzaam inkoopbeleid voeren. Er moet meer ruimte komen voor waterberging. Westlanders moeten betrokken worden bij maatregelen, zoals het plaatsen van regentonnen en worden gestimuleerd dat tuinen minder betegeld worden. De glastuinbouw stimuleren in de overgang van fossiele naar duurzame energie.

D66: Centra van alle kernen vergroenen. Inwoners en bedrijven actief betrekken en ondersteunen bij Westland klimaatneutraal maken. Plannen voor aardgasvrije gemeente gedetailleerd uitwerken tot 2030 (overzichtelijke routekaart met concrete bindende doelen en acties). Snelle warmtenet dekkend krijgen. Plaatsen van (kleine) windmolens op plekken waar dat kan, zoals bij bedrijven.

FVD: Geen natuurverwoestende windturbines en zonnevelden. Geen verplichting een warmtepomp te nemen en van het gas af te gaan. Investeren in natuurbehoud en -ontwikkeling, zonder anti-agrarische Natura-2000 status. Afval laten scheiden door afvalverwerker. Geen onzinnige 'duurzaamheidsmaatregelen' voor tuinbouwbedrijven. Niet investeren in laadpunten elektrische auto's; rijden op fossiele brandstof moet de norm blijven.

GBW: Behoud en uitbreiding van groen in openbare èn particuliere ruimte. Voorbeeldfunctie bij klimaatverandering en verduurzaming voor gemeente, die inwoners stimuleert hun eigen bezit 'groen' in te richten. Bronscheiding voor afvalstromen zoals papier, glas en gft. Kijken wanneer nascheiden van overig afval kan worden ingevoerd.

GroenLinks: Stimulering van vergroening van tuinen, bedrijventerreinen, straten, buurten en speelplaatsen. Ondersteuning van bewoners die in hun buurten groenzones willen onderhouden. Vol inzetten op zonne-energie en aardwarmte. Geen grootschalige windcentrales, wel kleine windturbines. Nieuwe woningbouwprojecten loskoppelen van gas en energieneutraal bouwen. Gemeente faciliteert duurzaam en energieneutraal maken bestaande woningen. Geen tijdelijke en permanente bewoning in strandhuizen. Veel strenger optreden tegen illegale lozingen op oppervlaktewater.

LPF: Niemand verplicht van het gas af. Het gasnet behouden voor transport voor waterstof. Aardwarmte maximaal faciliteren. Inzetten op zonne-energie op bedrijfsgebouwen. In Westland is er onvoldoende ruimte voor zonneweides. Tegen (grootschalige) windturbines. Inwoners en MKB betrekken bij de groene inrichting van de kernen.

Pvda: De natuur de ruimte geven door nieuwe groene zones te creëren en de bestaande zones met elkaar verbinden. Alternatieve energiebronnen stimuleren waaronder windenergie, energie-producerende kassen en energie- en CO2-neutrale woningbouw. Woningen zo snel mogelijk energieneutraal. Nieuwe woningen aardgasvrij en bestaande woningen binnen tien jaar goed geïsoleerd en van het gas af.

VVD: Meer zonnepanelen (ook op glasareaal), windenergie van windparken op zee en groei van aardwarmtebronnen en een dekkend netwerk in Westland. Stimuleren van private initiatieven om nieuwe vorm van energie opwekken te onderzoeken. Gemeente moet voortouw nemen om met burgers en bedrijven zoveel mogelijk daken te voorzien van zonnepanelen, ook op gemeentelijk eigendom.

WV: Iedere wijk moet voor minimaal 25 procent uit groen en water bestaan. Inwoners die zelf hun straat, buurt, parkje willen onderhouden financieel en materieel ondersteunen. Verdubbeling hoeveelheid groen in gemeente. Geen windmolens. Per dorp een aardwarmtenet en massaal investeren in zonnecollectoren op percelen grond, daken bedrijven en kassen.

Midden-Delfland

CDA: Bij verduurzaming moet de nadruk liggen op het verder verduurzamen van de tuinbouw, woningbouw en industrie. Daarbij hoort een betere samenwerking met ondernemers om aan de duurzaamheidsopdracht te voldoen.

ChristenUnie: Af van olie, aardgas en kolen en ruim baan maken voor schone energie. Meer geothermie en gebruik van restwarmte. Grote lege daken dienenwaar mogelijk zonnepanelen te krijgen. Geen hoge windmolens binnen de gemeente én geen gaswinning op de NAM-locatie in Maasland.

D66: Midden-Delfland moet meer doen aan energiebesparing, een warmtenet en zonne-energie. Verder is de ambitie dat Midden-Delfland in 2040 aardgasvrij is en een groot deel van de gebouwen moet dan voorzien van zonnepanelen. De gemeente neemt een actievere rol in de communicatie over de doelen en de strategie. Ook andere bronnen stimuleren, zoals geothermie. Hittestress tegengaan, door groene daken en groene parkeerplaatsen. Inwoners stimuleren om verharding in de openbare ruimte en in tuinen te vervangen door groen.

Mijn Partij: Gasloos bouwen waar het kan, maar van het gas af gaan/zijn in 2050 gaat niet lukken.Meer zonnepanelen op daken. Grote windmolens passen niet in het landschap en kunnen in verband met vliegveld Rotterdam-The Hague Airport niet. Zeer kleinschalige windmolens passend in het landschap moeten wel mogelijk zijn.

OGP Groene woonomgeving. Daarbij wordt geïnvesteerd in variatie en diversiteit. In de openbare ruimte worden meer bloemen, kruidenrijke grassen en fruitbomen geplant. Ook wordt gekeken naar verticaal groen, natuurvriendelijke oevers en bloemrijke bermen aan. Voor elke boom die wordt gekapt, keert er een terug. Meer groene voor- en achtertuinen. Dit kan bijvoorbeeld via operatie Steenbreek en het Nederlands kampioenschap tegelwippen.Gaan voor CO2-neutraal Midden-Delfland. In het buitengebied mogen géén grote windturbines en géén grootschalige zonnevelden in Midden-Delfland. Geothermiebronnen kunnen, mits veilig, goed ingepast en niet schadelijk voor het landschap. In 2050 zijn alle woningen in Midden-Delfland aardgasvrij. Huiseigenaren worden geactiveerd bij de transitie en het aanpassen van hun woning. Meer zon en groen op de daken. Alle daken moeten worden benut, zeker ook de daken van kantoren en bedrijven. Dit is een standaard vergunningsvoorwaarde.

PvdA: Het groenbeleidsplan per kern opnieuw evalueren, in samenwerking met de bewoners. Dit betreft niet alleen bomen, struiken en perken, maar ook trapvelden en andere speelplaatsen.Niet alleen kijken naar de gebruikswaarde van de natuur maar ook naar het behouden van de zelfstandige waarde. Niet overal hoeft economische winst uitgehaald te worden. De rust en weidsheid van het gebied moet behouden blijven. Meer aandacht voor energiebesparing met oog op betaalbaarheid, waarbij isolatie van slecht geïsoleerde woningen de meeste winst oplevert, ook via lagere energiekosten van de bewoners. Daarnaast kan Midden-Delfland nog veel meer schone elektriciteit worden opgewekt via zonnepanelen op daken. Het gebied is rijk aan aardwarmte en daarnaast kan er wellicht aangesloten worden op warmtenetten in buurgemeenten. Afspraken maken met bewoners en corporatie(s) over maatregelen om hemelwater af te voeren, zoals het niet betegelen van tuinen. De gemeente moet bij de aanleg van parkeerplaatsen kiezen voor groene parkeerplaatsen.

VVD: Geen plaats voor (grote) windmolens of zonnepanelenvelden, omdat dit niet past in het open landschap. Wel positief tegenover geothermie. Bij warmtetransitie is het belangrijk dat het voor iedereen realistisch en betaalbaar blijft. Het mag niet leiden tot sterk toegenomen woonlasten. Woonlasten neutraal is hierbij het credo.

Maassluis

CDA: Duurzaamheid moet betaalbaar en bereikbaar zijn voor inwoners. Verminderen van energieverbruik door het stimuleren van huisisolatie, tegengaan van wateroverlast door het vergroenen van tuinen. Meer afval- en GFT containers in de buurten die tijdig worden geleegd. Inwoner laten zien wat er met het gescheiden afval gebeurt door voorlichting en bezoeken. Voor inwoners van Maassluis blijft het mogelijk om zonder extra kosten afval gescheiden weg te brengen bij de milieustraat. Bij nieuwbouwwijken en herinrichtingsplannen staat groen centraal. Bomen, gevelbegroeiing, perkjes en daktuinen spelen bij nieuwbouw een belangrijke rol. Tegen windturbines.

ChristenUnie: In de komende jaren moet het duurzaamheidsbeleid in Maassluis beter van de grond komen. Een Maassluise visie op alle verschillende onderdelen van duurzaamheid, uitgewerkt in praktische programma's en actieplannen. Energiecoaches kunnen inwoners begeleiden en energiecoöperaties moeten voor vol aan worden gezien. De gemeente moet potentie van geo- en aquathermie benutten en steeds minder afhankelijk zijn van aardgas en houtige biomassa. Lage- en midden-temperatuur warmtenetten hebben meerwaarde voor de verwarming van woonwijken. Lege daken moeten worden gevuld met zonnepanelen en er komt daarbij een buurtbatterij voor opslag van energie. Afval scheiden bij de bron, zodat het beter kan worden gebruikt als grondstof voor andere producten. Bewoners betrekken bij plannen voor opwekking zonne-energie en windenergie.

D66: Afval scheiden volgens omgekeerd inzamelen en zwerfafval tegengaan door vervuilers hard aan te pakken. Overlast van houtstook voorkomen en vervuiling tegengaanKlimaatgevolgen toetsen bij herinrichting of nieuwbouw. Groene daken en plantentuinen stimuleren en hittestress tegengaan. Aansluiting op warmtenet. Walstroom stimuleren om overlast van schepen tegen te gaan. Meer huishoudens uitrusten met een warmtepomp en veel meer aandacht voor isolatie. Energiearmoede tegengaan en zonnepanelen subsidiëren. Gemeente heeft voorbeeldfunctie bijvoorbeeld in plaatsen van zonnepanelen. Grasparkeren in woonwijken stimuleren. Duurzaam bouwen is de standaard en onderzoek naar groene ozb-korting. Extra laadpalen voor eleektrische auto's en fietsen.

Forum voor Maassluis: Zorg voor Maassluis van morgen is voor iedereen. Behoud natuur die er is en zorg voor brede omarming van duurzame energiebronnen.

GroenLinks: De gemeente stelt een stadsecoloog aan om medewerkers en aannemers aan te sturen, te zorgen voor duurzame plannen en een goede uitvoering. De gemeente moet gekapte bomen vervangen door dezelfde hoeveelheid (in m3) biomassa. De kap van één oude boom kan betekenen dat er 5 tot 10 jonge boompjes voor terugkomen. Daarnaast worden nog eens 500 bomen extra geplant. Vooral tiny forests zijn hierbij een goede optie, met name voor de biodiversiteit. Bij het planten van bomen worden duurzame keuzes gemaakt. Jonge aanplant is goedkoper én slaat beter aan. De gemeente ondersteunt of initieert initiatieven zoals een voedselbos, een pluktuin, een vlinderweide en/of een bloesembomenlaan. Het centrum én de woonwijken worden vergroend, met goed onderhoudenplantenbakken en -perken. Het duurzame, ecologische maaibeleid wordt voortgezet. De gemeente zorgt dat iedere inwoner afval gescheiden kan inleveren op loopafstand. Voor opwekken windenergie, maar alleen als wordt voldaan aan strenge groene en sociale voorwaarden.

Leefbaar Maessluys: Groen, zoals groenstroken en parken, moeten behouden blijven. Daarom een nieuwbouwverbod in de Aalkeetpolder. Aandacht voor biodiversiteit. Samenwerken met andere gemeenten voor natuurbehoud. Haalbaar klimaatbeleid voeren; aanpassen aan het veranderende klimaat. Bestaande woningen niet van het gas. Inzetten op isolatie. Geen windturbines in Maassluis. Fietsnetwerk en aantal oplaadpunten voor elektrische auto's uitbreiden. Afval na-scheiden, niet bij de inwoner zelf.

Maassluis Belang: Klimaatdoel dat Maassluis gesteld heeft gaat te snel. Gemeente moet regierol aannemen in energietransitie. Afval gescheiden inzamelen. Vervoer via fiets bevorderen door plaatsen oplaadpunten en beveiligde fietsenstallingen bij winkelcentra. Oplaadpunten elektrische auto's plaatsen. Inzetten op deelscooters en deelauto's. Informeren over verduurzaming voor inwoners. Meer groen in de stad.

PvdA: in nieuwe buurten moet voldoende ruimte zijn voor spelen, groen, waterberging en ontmoeten. Bij duurzaamheidskeuzes altijd rekening houden met de betaalbaarheid voor alle inwoners van onze stad. Bij nieuwe wijken rekening houden met omgekeerd inzamelen. Huishoudens met meerdere mini containers moeten daar dan ook voor gaan betalen. Maassluis aansluiten op een warmtenet vanuit restwarmte uit de industrie of aardwarmte. Daarbij zoeken naar innovatieve oplossingen. Iedereen moet zijn huis kunnen blijven verwarmen, ook mensen met een oud huis of met een krappe portemonnee. Op korte termijn isolatie, energiebesparing, groene daken en opwekken van energie via zonnepanelen stimuleren. Duurzaamheidsdozen voor huurders en duurzaamheidslening promoten onder minder bedeelde huiseigenaren. Gemeente geeft goede voorbeeld met verduurzaming van de (gemeentelijke) gebouwen, inclusief de scholen en sportaccommodaties. Meer laadpalen voor elektrische auto's en fietsen. Ondersteunen van lokale bewonersinitiatieven rondom duurzame energietechnologie, zoals het Energiecollectief Waterweg. Het beheer van de buitenruimte blijft in handen van buitendienst, met eigen medewerkers. Vergroening van wijken en zo min mogelijk bomen kappen en als het toch moet, bomen terugplanten ter compensatie. Bewoners met voorlichting en subsidie aanmoedigen om hun eigen tuin, dakterrassen en/of daken te vergroenen en de tegels de tuin uit te doen. Aanleg van grastegels op parkeerplaatsen, andere waterdoorlatende bestrating, de afvoer van schoon hemelwater naar de bodem of het oppervlaktewater, het gebruik van regentonnen, sedum als groene bedekking van de daken en meer oppervlaktewater en meer kwalitatief groen.

VSP: De belangrijkste taak voor elke wethouder. Alle gemeentelijke gebouwen verduurzamen en verdere vergroening van de openbare ruimte en particuliere tuinen. De gemeente informeert inwoners over passende maatregelen. Extra aandacht voor wateropvang en -berging. Nascheiden van huishoudelijkafval bij afvalverwerking. Nieuwbouwwoningen krijgen een eigen parkeerplaats met oplaadpaal. Mogelijkheden aardwarmte onderzoeken als bron voor warmtenet. Elektrische ringbussen als duurzaam openbaar vervoer en pakketbezorging in de stad vanaf verzamelplek met elektrische voertuigen. Bomen in nieuwbouwwijken zijn extra en geen compensatie voor elders verdwenen bomen.

VVD: Verduurzamen in een voor iedereen behapbaar en betaalbaar tempo. is meer dan alleen een zonnepaneel. Nu inspelen op meer elektrisch rijden, want dat wordt de norm. Verduurzamen is bewustwording: hoe hoger de inzet van de inwoners samen met de gemeente, hoe lager de lasten. Meer groene plekken met bomen en planten in de stad en haar wijken. Groenonderhoud zo veel mogelijk met inwoners. Zij moeten afval zo goedkoop mogelijk kwijt kunnen, streven is zo veel mogelijk hergebruik en recycling. Gemeenteprullenbakken moeten groot genoeg zijn en worden vaker geleegd. Vervuilers moeten opruimkosten betalen.