Archief
Mike Hogeveen

Mike Hogeveen

Kliko's op de Ambachtsweg

De Ambachtsweg in Wateringen gaat over een week of twee weer open voor al het doorgaand verkeer en dat heeft geleid tot ophef bij de omwonenden.

De gemeente wil de snelheid van de auto's remmen door op diverse plekken plantenbakken te plaatsen, maar volgens de omwonenden zal dat alleen maar tot onveilige situaties leiden. Om te laten zien hoe de Ambachtsweg er dan uit gaat zien, hebben ze vrijdag op de plekken waar de bloembakken komen, kliko's neergezet.

In 2020 werd de Ambachtsweg bij wijze van proef een jaar lang afgesloten voor doorgaand verkeer. De weg werd ook gereconstrueerd, waarbij de bestaande wegversmallingen werden weggehaald. De gemeente wilde na de proef de weg definitief afsluiten, maar een meerderheid van de gemeenteraad eiste september vorig jaar een snelle heropening. Volgens de raad zorgt afsluiting voor te grote problemen op de Noordweg en Poeldijkseweg, de enige manier om dan naar Den Haag te rijden.

De bedoeling is dat de poller, die de Ambachtsweg nu bij de Erasmusweg afsluit, over twee weken definitief naar beneden gaat. "En dan zijn we weer terug bij af", fulmineerde buurtbewoner Roberto van Veen vrijdag in de Ochtendshow op WOS radio. "De poller heeft ervoor gezorgd dat het een veilige fietsstraat is geworden en die gaat nu weer weg. Om de snelheid er uit te halen, komen er om de dertig tot veertig meter bloembakken. Auto's moeten er omheen slingeren en fietsers komen weer in het gedrang met alle gevaren van dien. Met een paar auto's zou dat geen probleem zijn, maar er gaan tussen de acht- en tienduizend auto's per dag over de weg rijden."

De kliko's die vrijdag zijn neergezet, moeten volgens hem laten zien dat bloembakken geen oplossing zijn. Wat dat wel is, laat zich raden. "Er zijn verkeersonderzoeken geweest waaruit is gebleken dat afsluiting niet bijdraagt aan de verkeersafwikkeling in de regio. Openstelling levert zodanige onveilige situaties op dat het advies was de weg toch gesloten te houden. Maar de politiek heeft gemeend anders te moeten beslissen en de adviezen van gerenommeerde bureaus naast zich te leggen. En daar zijn wij ook zeer verbolgen over", aldus Van Veen.

De omwonenden hebben wel te horen gekregen dat er nog een gesprek met de gemeente komt, voordat de poller definitief naar beneden gaat.

Beluister het interview:

Categorieen:
Nieuws Algemeen Wateringen