Archief
Sandro Halank via Wikimedia (CC)

Toch nog Westlander in actie in Peking

Glenn de Blois, Dylan Hoogerwerf en Jutta Leerdam zijn al klaar, maar er is in Peking nog een Olympische sporter met een regionale link actief.

Bobsleeër Dennis Veenker woont al bijna zijn hele leven in Friesland, maar de wieg van de 29-jarige atleet stond in Honselersdijk. Veenker had zijn carrière eigenlijk al beëindigd, maar keerde enkele maanden geleden toch terug in de viermansbob vanwege een blessure van een andere atleet.

Dat de viermansbob in China aan de start staat, is niet helemaal verwacht. De bobsleeërs voldeden niet aan de door NOC*NSF gestelde limiet voor deelname, maar de bobsleebond droeg hen toch voor. Zo mochten ze alsnog deelnemen aan de Olympische Spelen.

De bobsleeërs komen in actie in de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag. Vader Hugo Veenker, een bekende in de Westlandse atletiekwereld, baalt ervan dat hij er niet bij is in Peking. "We hadden al geregeld om erheen te gaan, maar helaas ging het niet door", aldus Veenker senior. "We hadden al wat reizen optioneel geboekt."

Dus nu gaat de tv 's nachts aan. "Wij gaan kijken met een aantal vrienden, ook van Dennis en zijn vriendin komt waarschijnlijk ook langs. En de tweede nacht komt Omroep Friesland bij ons filmen."

Trainingen

De viermansbob is dus pas in het laatste weekend van de Spelen aan de beurt. Dat betekent lang wachten voor de atleten. Maar ze hebben niet stilgezeten. "Dennis heeft al wat trainingen gedaan. Hij heeft geduwd bij de trainingen van de tweemansbob en er is ook getraind met de viermansbob. We hebben contact met hem gehad en ze staan er prima voor. Ze zijn klaar om te gaan beginnen."

Hugo Veenker legt bij Maarten in de Middag meer uit over het bobsleeën: