Archief
WOS

WOS

'Westlandtheater De Naald blijft in het centrum van Naaldwijk'

Burgemeester en wethouders van Westland gaan er vanuit dat theater De Naald in het centrum van Naaldwijk gevestigd blijft.

Dat blijkt uit een brief aan de gemeenteraad over de stand van zaken rond de Ontwikkelvisie Verdilaan. Deze visie op het gebied tegenover het gemeentehuis omvat "wonen, groen, parkeren, supermarkt, busstation en De Naald".

Met deze ontwikkeling gaat er een streep door de optie om een nieuwe 'Naald' te vestigen in het Floragebied. In dat gebied aan de zuidkant van bloemenveiling Royal FloraHolland wordt onder meer gemikt op de komst van een openbaar vervoerknooppunt, wat een nieuwe Naald een nog meer regionale uitstraling zou kunnen opleveren. Vier politieke partijen - CDA, D66, GBW en GroenLinks - hebben zich in hun verkiezingsprogramma nadrukkelijk uitgesproken voor een toekomst van De Naald in het centrum, de andere laten het min of meer in het midden.

Aanleiding

De aanleiding voor de Ontwikkelvisie Verdilaan is de invulling van de locatie van het voormalige gemeentehuis aan de Stokdijkkade. Deze locatie is tijdelijk ingericht als park, met parkeren, kinderspeeltuin en bewegingstoestellen. Voor deze locatie dient een nieuwe definitieve invulling te worden. Maar ook in de omgeving spelen meerdere ontwikkelingen, zoals bij Albert Heijn, het busstation en De Naald.

Plangebied

Het plangebied omvat de locatie van het voormalige gemeentehuis, het busstation, theater De Naald en de Albert Heijn (inclusief parkeerterrein). "ln totaal zijn voor het plangebied wel tientallen scenario's denkbaar, maar de bedoeling is dit op hoofdlijnen tot ongeveer drie tot vijf te beperken", aldus het college.

De Naald dient herontwikkeld te worden, omdat het einde van de levensduur van het gebouw in zicht komt. Vanwege de wens van een nieuw openbaar vervoerknooppunt in het Floragebied, is het waarschijnlijk dat het busstation op termijn naar het Floragebied verhuist, maar er zal wel een bushalte binnen het plangebied blijven. Daarom is de herontwikkeling van dit busstation betrokken in de ontwikkelvisie.
Zoals gezegd, is de locatie van het voormalige gemeentehuis tijdelijk ingevuld als park, met parkeren, kinderspeeltuin en calisthenics. "Deze functies dienen, indien mogelijk, een nieuwe definitieve plek te krijgen binnen het plangebied", stelt het college, dat verder opmerkt dat Albert Heijn wil uitbreiden en de installaties wil vernieuwen. Dit kan via renovatie of nieuwbouw.

De gemeente bereidt zich nu voor op het participatietraject waarvoor raadsleden, belanghebbenden en belangstellenden worden uitgenodigd en mee kunnen denken over de definitieve invulling van het gebied aan de Verdilaan.

Plangebied ontwikkelvisie Verdilaan