Archief
WOS

WOS

Vriend Koen Verweij over zilveren race Jutta Leerdam: 'Ben ontzettend trots'

Dubbele, maar ook trotse gevoelens donderdagochtend in een restaurant in Rijswijk. Teamgenoten van de 's-Gravenzandse schaatsster Jutta Leerdam volgen daar haar zilveren Olympische race op de 1.000 meter.

Het is vroeg dag voor de schaatsers van Team WorldStream-Corendon, dat schaatskoppel Jutta Leerdam en Koen Verweij voorafgaand aan het seizoen 2020/21 oprichtte. Met croissantjes, warme broodjes en koffie op tafel volgen de topsporters op een groot scherm de verrichtingen van hun teamgenote in Peking.

De spanning is om te snijden, als even voor half elf de schaatsster uit Westland de baan betreedt. Vlekkeloos verloopt de race niet, want op de kruising wordt ze gehinderd door haar Amerikaanse tegenstrever Kimi Goetz, die vlak voorlangs kruist. Leerdam maakt vervolgens in een bocht een misslag en moet met haar hand op het ijs voorkomen dat ze valt.

Artikel gaat verder onder de video:

Meteen bellen met vriendin

Haar vriend Koen Verweij durft nauwelijks te kijken, sluit af en toe zijn ogen en duikt soms met zijn hoofd weg in zijn armen. Nog geen vijf minuten nadat Jutta over de finish is gekomen, heeft ze Koen aan de lijn. "Ze was meteen kritisch en teleurgesteld, want ze kan gewoon winnen." Met de vervelende kruising en de misser in de bocht verliest ze snelheid. "Dat hadden de anderen wel. Soms zit het mee, soms zit het tegen." Het lukt Verweij om op zijn vriendin in te praten en achteraf overheerst vooral de trots. "Over het algemeen was het een mooie rit met wat foutjes. Het is heel gemengd natuurlijk, maar ik ben ontzettend trots. Zilver is gewoon heel goed."

Artikel gaat verder onder de video:

Ook bij de gemeente Westland ging om half elf de televisie even op het schaatsen. Volgens sportwethouder Pieter Varekamp had het zeker goud kunnen zijn, maar ook op het zilver is hij trots. "Een medaille is super."