Archief
Livestream NOS

Jutta Leerdam grijpt Olympisch zilver op 1.000 meter

Schaatsster Jutta Leerdam heeft bij de Olympische Spelen in Peking het zilver gepakt op de 1.000 meter.

De 23-jarige 's-Gravenzandse begon sterk aan haar rit tegen de Amerikaanse Kimi Goetz en opende met een tijd van 17,77. Door een bijna-val in de derde bocht kwam Leerdam uiteindelijk langzamer binnen dan vooraf gehoopt. Ze reed een tijd van 1.13,83 en verbeterde daarmee de tijd van Antoinette de Jong, die op dat moment de leider was in het klassement. Daarna was het wachten, want er moesten nog acht schaatssters van start.

Ireen Wüst en Andzelika Wojcik beten zich in de rit daarna stuk op de tijd van Leerdam, maar het was de Japanse topfavoriete Miho Takagi die met 1.13,19 een nieuw Olympisch record reed en daarmee het goud pakte. De Amerikaanse Brittany Bowe kwam in de laatste rit niet aan de tijd van Leerdam en veroverde het brons.

Leerdam was een van de favorieten voor een podiumplek op deze afstand. De 's-Gravenzandse werd al twee keer Europees kampioen op de 1.000 meter, veroverde in 2020 zelfs de wereldtitel en werd een jaar later tweede.

Jutta Leerdam feliciteert olympische kampioene Miho Takagi, links Brittany Bowe. Livestream NOS

'Blij met zilver'

Leerdam liet tegenover de camera van de NOS weten blij te zijn met de zilveren medaille. "Natuurlijk, ik wilde voor goud gaan en ik baalde onderweg (van de misslag, red.)", aldus de Westlandse. "Maar ik dacht daarna: met een misser kun je ook nog een medaille winnen."

Had het zonder de bijna-val goud geweest? "Het had gekund, maar het verschil met Takagi is wel groot", zei Leerdam. "Het had sowieso een halve seconde gescheeld, maar dat was niet genoeg geweest. En dat vertel ik mezelf ook."

Artikel gaat verder onder de video:

Vierde schaatsmedaille

Het zilver is de vierde Westlandse schaatsmedaille in de historie van de Olympische Winterspelen. In 1952 veroverde Kees Broekman uit De Lier het zilver op de 5.000 en de 10.000 meter tijdens de Spelen in Oslo. Die eerste medaille haalde hij overigens vandaag exact 70 jaar geleden. In datzelfde jaar eindigde Wim van der Voort uit 's-Gravenzande ook al als tweede, maar dan op de 1.500 meter.