Archief

'Straks binnen vier minuten van Maassluis naar Rozenburg'

Dankzij de Blankenburgverbinding is het straks vier minuten rijden van Maassluis naar Rozenburg.

De werkzaamheden voor die verbinding zijn op dit moment in volle gang. Rijkswaterstaat waarschuwt daarom ook voor flinke vertragingen dit jaar op de A20. De snelweg bij Maassluis moet zeker tien weekenden dicht voor de aanleg van de Blankenburgverbinding en het verbreden van de snelweg. In het weekend van 19 en 20 februari vindt de eerste afsluiting plaats.

Jörgen van der Meer, omgevingsmanager van Rijkswaterstaat, laat weten dat er een tunnel moet worden gelegd onder de A20. "Die kunnen we niet leggen als de snelweg open blijft", vertelt hij. "Daarom sluiten we de A20 eerst, zodat we de snelweg om kunnen leggen naar een plek waar de tunnel inmiddels al ligt. Pas dan kunnen we onder de huidige A20 ook aan de slag."

De Blankenburgverbinding is de nieuwe snelweg A24 tussen de A20 bij Maassluis aan de ene kant en de A15 bij Rozenburg aan de andere kant van Het Scheur. Bij de A20 komt een verdiept knooppunt te liggen, bij de A15 een knooppunt met viaducten. Onder Het Scheur ligt straks de Maasdeltatunnel en in de Aalkeetpolder de Hollandtunnel, een verdiept liggende bak, ook wel landtunnel genoemd. In 2024 moet de A24 af zijn.

"Nu is het iets van twintig minuten rijden van Maassluis naar Rozenburg, straks is dat vier minuten", aldus de omgevingsmanager.