Archief
ONW

Westlandse raad geeft al groen licht voor Waelpolder

De Westlandse gemeenteraad is akkoord met het bestemmingsplan Waelpolder, onderdeel van het Waelpark tussen 's-Gravenzande en Naaldwijk.

In de raadsvergadering van dinsdag 15 februari kan het voorstel met een hamerklap worden afgedaan, zo was de uitkomst van een commissievergadering afgelopen avond. Alleen de fractie van Westland Verstandig stemt tegen het voorliggende plan, vanwege de positionering van de hoogbouw in de wijk.

In Waelpolder - gelegen tussen de nieuwbouwwijken Dijckerwaal en Rijnvaart - komen maximaal 720 nieuwbouwwoningen, waarbij er verder onder meer ruimte is voor een school en een zorgvoorziening. Van de woningen kan de helft vallen in de categorie 'betaalbaar', waarvan een aanzienlijk deel in de sociale sector. De randen van het plangebied, aan de Nieuwe Vaart en de Poelkade, zullen vooral bestaan uit grondgebonden woningen.

Blikvanger van 50 meter

Als blikvanger krijgt de wijk in het zuidwesten een woontoren van 16 verdiepingen. Dit appartementencomplex wordt daarmee ongeveer 50 meter hoog. De appartementen in die woontoren zullen niet voor mensen met een smalle beurs bereikbaar zijn.
Maar, zoals gezegd, kan de helft van de in totaal 720 woningen als 'betaalbaar' worden gekwalificeerd. Van die 360 betaalbare vallen er 144 in de sociale sector, te weten 102 sociale huurappartementen en 42 sociale koopwoningen.

Wethouder Cobie Gardien bracht ook nog onder de aandacht dat Waelpolder een 'groene wijk' wordt. Waar de standaard momenteel 50 vierkante meter groen per nieuwe woning is, komt het gemiddelde in deze wijk uit op ruim 70 vierkante meter.

Verder is het de bedoeling dat de wijk binnen afzienbare tijd gebruik gaat maken van aardwarmte. Deze zal afkomstig zijn van het project dat momenteel in Maasdijk wordt ontwikkeld.