Archief
WOS

WOS

Videotheek goed voor stukje nostalgie in De Lier

In heel Nederland zijn er nog maar een paar te vinden, maar in De Lier is er nog een. Peter Vermeer weet het in de tijd van het streamen, nog maar net vol te houden met zijn videotheek.

Met de komst van Netflix, Disney+, Amazon Prime en tientallen andere streamingsdiensten lijkt er geen ruimte meer voor de videotheek in Nederland. Toch is er in De Lier nog een te vinden. De eigenaar van Filmclub De Lier wil het nostalgische hoekje in zijn winkel voorlopig nog houden.

"Vanaf de dag dat de burgemeester in 1996 het lintje door kwam knippen om de winkel te openen, stond ik al in winkel", zegt Vermeer. Het begon als CD-zaak, al snel begon hij ook met het verhuren van dvd's. "Ik was één van de eerste met een dvd in Nederland", vertelt hij trots.

Nostalgie

De videotheek is de laatste jaren eigenlijk bijna nergens meer de vinden. Vermeer weet in zijn achterhoofd ook wel dat zijn videohoek niet voor altijd blijft bestaan. "Het is vooral de nostalgie en het feit dat ik in al die jaren zo een grote collectie dvd's heb opgebouwd dat ik dit blijf doen. Ik vind het gewoon zonde om er mee te stoppen."

"Met de nieuwe alternatieven zoals alle streamingsdiensten is het natuurlijk logisch dat de videotheek verdwijnt", legt hij uit. Vijf jaar geleden waren er volgens Hart van Nederland nog 179 videotheken te vinden in Nederland, in mei van 2021 waren dat er al minder dan 20.

Creatief ondernemen

Vermeer ondervond de laatste jaren uiteraard ook dat hij minder klanten kreeg en dus minder omzet draaide. Hij was genoodzaakt om andere dingen te bedenken, wilde hij zijn winkel blijven houden. "Op een gegeven moment moet je creatief zijn. Ik ben er daarom een avondwinkel bij begonnen en ik heb nu een PostNL-punt in mijn winkel", vertelt hij.

Daarnaast staat Vermeer nu vooral bekend om de verkoop van speelgoed. "Toen de Marskramer in De Lier verdween, kwam een vriendin van mij met het idee om speelgoed te verkopen. Dat was een top idee, ik heb afgelopen jaar mijn beste jaar ooit gedraaid", lacht de winkeleigenaar.

Gratis films

Wat de toekomst voor Peter Vermeer te brengen heeft, weet hij nog niet. "Ik heb in ieder geval besloten alle weekfilms vanaf nu gratis te verhuren, in de hoop dat er weer wat meer klanten op af komen." Vermeer hoopt dat de videohoek zo lang mogelijk blijft bestaan. "Maar ik moet wel realistisch blijven. Als het niet meer gaat, gaat het niet meer en stop ik ermee."