Archief
Regio 15

Regio 15

Stuurloos schip voor Westlandse kust weggesleept

Een schip dat gisteren in storm Corrie stuurloos raakte na een aanvaring bij IJmuiden is langs de Westlandse kust weggesleept. Het schip wordt vandaag de Rotterdamse haven ingeloodst.

De situatie met het stuurloze vrachtschip op de Noordzee was gisteravond al stabiel, meldde de kustwacht aan mediapartner Omroep West. Het lukte sleepboot de Sovereign een sleepverbinding met het vrachtschip tot stand te brengen. Een poging om een tweede sleepverbinding aan te leggen aan de achterzijde van het schip, mislukte toen die brak. Deze tweede verbinding was niet essentieel. Het schip lag toen op ongeveer twaalf kilometer van de kust, ter hoogte van Den Haag.

De reddingsdiensten werkten door storm Corrie maandag onder zware omstandigheden. Aan boord van de sleepboot de Sovereign raakte iemand lichtgewond. Ook aan boord van een van de reddingboten raakte iemand gewond. Hoe erg die verwondingen waren, is niet bekend. Nadat het schip was gestabiliseerd ter hoogte van de Zandmotor, is in de loop van de nacht de tocht richting de Rotterdamse haven begonnen. Daar ligt het schip nu te wachten tot het naar binnen mag.

Vrachtschip Julietta D en olietanker Pechora Star waren maandag aan het eind van de ochtend met elkaar in botsing gekomen in een ankervak 20 mijl ten noordwesten van Scheveningen, omdat het anker van de Julietta D het niet meer hield. Na de aanvaring maakte de Julietta D water. Ook was het schip stuurloos. Daarom werden de achttien bemanningsleden van boord gehaald.

Het door de storm op drift geraakte vrachtschip raakte daarna een platform in aanbouw in een gebied waar netbeheerder TenneT twee transformatorplatformen bouwt voor de aansluiting van windpark Hollandse Kust zuid. Daar waren mensen aanwezig, maar die zijn niet in gevaar geweest, meldt TenneT.