Archief
Jan van der Meijde

Kleine kernen vragen opnieuw aandacht van Rotterdam

De drie kleine kernen Hoek van Holland, Pernis en Rozenburg, hebben maandag het ambitiedocument 'Nieuwe buitenkansen' overhandigd aan wethouder Roos Vermeij van Rotterdam.

Het document is een vervolg op het boekje ‘Investeren in duurzame buitenkansen’ uit 2018. Hierin vroegen de drie gebiedscommissies aandacht voor de speciale positie van Hoek van Holland, Pernis en Rozenburg als kleine kernen binnen de stad en drongen zij aan op extra investeringen om de specifieke knelpunten in de dorpen op te lossen. In het nieuwe ambitiedocument staan maatregelen beschreven om de toekomst van de havendorpen veilig te stellen.

Hoek van Holland, Pernis en Rozenburg zijn weliswaar onderdeel van de gemeente Rotterdam, maar de dorpen liggen geografisch gezien ver van de Coolsingel af. Ze hebben daarom met andere zaken te maken dan de wijken die in de stad gelegen zijn.

Na de verkiezingen van 2018 is er een wethouder gekomen die zich specifiek met de kleine kernen is gaan bezighouden. Daarnaast is er in 2020 ook een Kleine Kernen Aanpak gekomen. "Positief is ook dat de gemeente inmiddels in alle drie dorpen de eerste stappen heeft gezet in de uitvoering van het programma. Dit bewijst dat het college de kleine kernen daadwerkelijk heeft omarmd, en daar zijn wij blij mee", reageerden de drie gebiedscommissievoorzitters bij de overhandiging van het ambitiedocument.

Toch moet er nog veel gebeuren. "De verwachtingen zijn helaas niet waargemaakt.We hadden meer inzet, middelen en dynamiek verwacht, juist op de afgesproken inhoudelijke maatregelen zoals woningbouw en investeringen. Intussen brokkelt de sociale samenhang in onze dorpen verder af en nemen de gevoelens van onveiligheid toe." Ook het nieuwe bestuursmodel, waarin de gebiedscommissies worden vervangen door wijkraden, is reden tot zorg.

Wethouder Vermeij zegde toe het document aan te bevelen bij het nieuwe college, dat na de verkiezingen van maart aantreedt. "Daarbij zal ik één ding extra benadrukken: ga hier niet alleen mee aan de slag, maar doe het mét de bewoners. (...) Ik begrijp heel goed dat de kleine kernen nog niet tevreden zijn over de soms trage voortgang. Maar ik zie ook vooruitgang. Er zijn concrete zaken gerealiseerd, zoals het groen houden van de Landtong, het doortrekken van de metro naar het strand van Hoek van Holland en de aanpak van het metro plein in Pernis. De komende jaren is het tijd om de goede samenwerking verder te verzilveren."