Archief
WOS - Jeffrey Jacobs

WOS - Jeffrey Jacobs

Aantal misdrijven in regio weer afgenomen

Het totaal aantal misdrijven in de regio is in het coronajaar 2021 afgenomen ten opzichte van een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers van de politie, die deze week zijn gepubliceerd. Het aantal misdrijven zit in onze drie gemeenten op het laagste niveau sinds 2018. In de jaren daarna steeg het aantal misdrijven juist.

Bij vrijwel alle soorten criminaliteit is een daling te zien. Wel is er een toename te zien als het gaat om winkeldiefstal: van in totaal 166 in 2020 naar 195 in 2021. Die stijging komt vooral door Hoek van Holland, Maassluis en Wateringen, waar in het afgelopen jaar opvallend veel meer winkeldiefstallen zijn gepleegd.

Inbraken

Vorig jaar was al duidelijk er minder inbraken in woningen werden gepleegd. De link met de coronapandemie is daarbij snel te leggen. Een groot deel van het jaar gold er een thuiswerkadvies. Doordat mensen meer thuis zijn, is het voor criminelen minder aantrekkelijk om in te breken.

Ook was er in 2021 een afname van het aantal inbraken. Kijkend naar alle plaatsen in onze regio, waren het er totaal 253. Dat is het laagste aantal sinds er in 2012 is begonnen met het bijhouden van deze gegevens. Ter vergelijking: vorig jaar waren het er nog 290. Het laagste aantal inbraken voor de coronacrisis was in 2019: 403.

In een aantal plaatsen (Maasdijk, Kwintsheul, Honselersdijk, Naaldwijk) nam het aantal inbraken overigens wel iets toe. 's-Gravenzande laat de grootste daling zien ten opzichte van vorig jaar: van 25 in 2020 naar 14 in 2021.

Fietsendiefstal

In 2020 was er een opvallende stijging te zien in het aantal fietsendiefstallen, waarbij vooral Maassluis (bijna een verdubbeling ten opzichte van 2019) en Naaldwijk (127 fietsen gestolen) er negatief uitsprongen. Inmiddels is er vrijwel overal weer een daling van het aantal fietsendiefstallen te zien, maar niet overal even hard.