Archief
WOS

WOS

Eindbod cao glastuinbouw: lonen stijgen 5,5 procent

Er is eindelijk zicht op een nieuwe cao voor de 35.000 tot 40.000 vaste arbeidskrachten in de glastuinbouwsector.

Glastuinbouw Nederland, LTO Nederland en Plantum hebben een eindbod gedaan, waarin de lonen dit jaar stijgen met in totaal 5,5 procent (3 procent per 1 januari en 2,5 procent per 1 oktober). Daarnaast krijgen werknemers die geheel 2021 in dienst zijn geweest een eenmalige uitkering van 500 euro.

In het bod staan verder nieuwe afspraken over de toeslag bij onregelmatige werktijden en feestdagen. Die gaat van 35 naar 50 procent. Er geldt een toeslag van 35 procent voor overuren en 100 procent op zondag. Als het bod wordt geaccepteerd, geldt die tot en met eind dit jaar.

Sinds 2020 verlopen

Een nieuwe cao is hard nodig, omdat de oude cao al op 1 januari 2020 was verlopen. De vorige onderhandelingen strandden eind 2020, omdat de werkgevers het akkoord dat er toen lag niet wilden accepteren. Afgelopen december zijn de onderhandelingen opnieuw opgestart.

Het eindbod zorgt voor opluchting bij de vakbonden. "We zijn blij dat we onze leden deze afspraken kunnen voorleggen. Hun lonen stijgen eindelijk weer na twee jaar", zegt Leo van Beekum, bestuurder bij FNV Agrarisch Groen. Onderhandelaar Jeroen Warnaar van CNV Vakmensen is gematigd positief: "Met het uiteindelijke resultaat zijn we niet helemaal tevreden, maar tegelijkertijd zijn we wel blij dat we na zo’n lange tijd nu toch iets concreets kunnen voorleggen aan onze leden."