Archief
WOS

WOS

Meerderheid raad wil dat De Veiling na opknapbeurt tien jaar open blijft

Het oude veilinggebouw aan de Julianastraat in Poeldijk zou na de voorgenomen opknapbeurt van 660.000 euro gemeentegeld nog tien jaar open moeten blijven.

Dat vindt een meerderheid van de Westlandse gemeenteraad. Wethouder Piet Vreugdenhil liet in het midden wat hij als beginmoment van die 'tien jaar' ziet. Die termijn stond in het raadsbesluit om te investeren in de oude veiling en dan vooral in de kleine zaal die na een asbestvondst er slecht aan toe is.

Eerder riep een meerderheid van de raad het college van burgemeester en wethouders al op om haast te maken met de investering in het veilinggebouw, om Stichting De Leuningjes - die het pand exploiteert - een toekomstperspectief te bieden. Nu ging het vooral over hoe lang die exploitatie dan mag duren. De onderhandelingen over het nieuwe huurcontract lopen nog. Het oude huurcontract van 1 euro is niet meer van deze tijd. Als het contract er is, uiterlijk 15 maart als het oude afloopt, kan volgens het college direct worden begonnen met de renovatie van de kleine zaal, toiletten en de klimaatinstallatie.

Huurovereenkomst

Volgens Vreugdenhil zijn de gesprekken over de huurovereenkomst bijna afgerond. Het zou in beginsel gaan voor een periode van vijf jaar met de mogelijkheid van vijf jaar verlenging. Daarmee lijkt het te voldoen aan een wens van een meerderheid in de raad om de exploitatie vanaf nu tien jaar mogelijk te maken. In een raadsbesluit was in 2017 vastgelegd dat De Leuningjes (inmiddels 'De Veiling' geheten) nog tien jaar open zou blijven. Raadsleden gaven er maandagavond in de commissie Maatschappelijke Omgeving een eigen interpretatie aan en de wethouder wilde er nog geen knoop over doorhakken: "Dat hoor ik in de raadsvergadering wel bij de besluitvorming", aldus de wethouder.

Die raadsvergadering staat gepland op dinsdag 25 januari.