Archief
Westland Verstandig

Westland Verstandig

Proef met drie Big Belly's in Westland

De gemeente Westland gaat een proef doen met drie speciale afvalbakken om zwerfafval tegen te gaan.

De bakken komen er na een initiatiefvoorstel van Westland Verstandig om zwerfafval tegen te gaan. Deze fractie wilde eerst 30 van die bakken neerzetten, maar heeft het voorstel op verzoek van wethouder Leen Snijders aangepast. Die heeft zelf meegedacht over de financiering van de bakken.

In de speciale vuilnisbakken met de naam Big Belly past 625 liter afval. In de bak wordt het samengeperst en dat bespaart ruimte. Als de bak bijna vol is, krijgt de gemeente een seintje en kan er een wagen heen om de bak te legen. Diverse grote gemeenten zijn al overgegaan tot het plaatsen van de bak, die tot een afname van zwerfafval tot wel 60 procent zou leiden.

Indiener van het initiatiefvoorstel Peter Duijsens heeft al in Nijmegen nagevraagd wat de bakken kosten en dat is 8.000 euro, inclusief plaatsen. Volgens hem kunnen ze rond oud en nieuw ook gemakkelijk worden dichtgemaakt of weggehaald tegen vandalisme.

Proef

De proef gaat in drie kernen van start. Duijsens gaf alvast een voorzet: "In Naaldwijk, op het marktplein in 's-Gravenzande en in Maasdijk kunnen bakken komen, maar dat laten we over aan de wethouder. Die heeft zicht op plekken waar het meeste zwerfafval ligt." Daar waren veel fracties het mee eens, maar er werd ook geregeld verwezen naar het gedrag van Westlanders dat moet veranderen om zwerfafval tegen te gaan.

De gemeenteraad nam het voorstel unaniem aan. De wethouder gaat nu zorgen dat de afvalbakken er komen en tevens op zoek naar drie geschikte locaties. Een jaar na plaatsing volgt een evaluatie of de bakken inderdaad hebben geleid tot minder zwerfafval in die buurt.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland