Archief
Westland Verstandig

Westland Verstandig

‘BigBelly’s tegen zwerfvuil’

Westland Verstandig vindt dat de strijd tegen het zwerfvuil op straat en in het openbaar gebied harder gevoerd moet worden.

Daarom komt de raadsfractie met een initiatiefvoorstel om in de kernen 30 speciale afvalbakken te plaatsen: BigBelly's.

Het zwerfvuilprobleem verdient een tweezijdige aanpak, aldus Westland Verstandig. Uiteraard moeten de Westlanders zich bewust zijn van eigen vervuilend gedrag. En dus moet gedragsverandering van inwoners en ondernemers meer aandacht krijgen. Maar de inwoners moeten ook in staat zijn zich van afval te ontdoen. En het schort in de gemeente aan voldoende afvalbakken, vindt de partij.

Vandaar het voorstel om BigBelly’s te plaatsen. Dat is een zelfpersende afvalbak, waarin ongeveer 625 liter ongeperst afval kan. Bovendien geeft de bak de gemeente zelf een seintje, wanneer deze geleegd moet worden. Diverse grote gemeenten zijn al overgegaan tot het plaatsen van de bak, die tot een afname van zwerfafval tot wel 60 procent zou leiden.

Volgens Westland Verstandig moeten de BigBelly’s ingezet worden in de openbare ruimte, in parken, in winkelcentra en wellicht ook op het strand en de horecapleinen, plekken waar veel voetgangers zijn. Een jaar na plaatsing zou dan geëvalueerd moeten worden of de BigBelly’s echt resultaat hebben en of het aantal kan worden uitgebreid.

Categorieen:
Nieuws Duurzaam Westland