Archief
Dennis van Schie

Dennis van Schie

Reconstructie Gaagweg wordt 'bereikbaarheidspuzzel'

Het wordt een flinke puzzel om de Gaagweg (N468) tussen Schipluiden en Maasland voor omwonenden bereikbaar te houden, als de weg volgend jaar op de schop gaat.

Dat zei omgevingsmanager Marcel Floor namens de provincie Zuid-Holland in het WOS-radioprogramma Maarten in de Middag. De weg gaat volledig op de schop: niet alleen het wegdek wordt aangepakt, ook de oude, verzakkende veendijk wordt aangepakt.

Dat zal voor bewoners de nodige hinder opleveren, maar de provincie doet er alles aan om dat zoveel mogelijk te beperken. "We zijn daar nu mee aan het puzzelen, want qua omleidingsroutes is er niet veel voorhanden", weet Floor. "Het gebied moet bereikbaar zijn, want er zijn ontzettend veel functies: agrariërs, horeca, jachthaven en campings. De 'winkel' moet gewoon open blijven en toch moet op het hele stuk het 'wegpakket' er uit." De omgevingsmanager noemde nog een tweede manco: "Het is al een smalle dijk, dus op het moment dat er een graafmachine op staat, is de hele weg versperd."

"We kijken nu hoe we dat gaan doen. Dat doen we samen met de aannemer, want die heeft een goed beeld van het beschikbare materieel, en met de omgeving. Want als een agrariër bijvoorbeeld zegt dat hij tijdelijk het erf van zijn buurman kan gebruiken om op de N468 te komen, dan kunnen we op die manier toch de werkvakken vergroten." Floor spreekt over een 'bereikbaarheidspuzzel', waar het komende half jaar veel energie in wordt gestopt.

De provincie is al in een vergevorderd stadium met de selectie van de aannemer. Naar verwachting kunnen de werkzaamheden in de loop van 2022 beginnen. De volledige reconstructie zal zo'n anderhalf tot twee jaar duren. Daarna gaat het beheer van de weg over naar de gemeente Midden-Delfland.

Beluister het gesprek met Marcel Floor: