Archief

Miniatuur-recreatieoord Hoek van Holland in Rotterdam

Recreatieoord Hoek van Holland is nu in het klein te bewonderen. Het heeft een plek in Miniworld Rotterdam gekregen.

De maquette is woensdag onthuld en bevat een selectie van de 1.100 zomerhuisjes, caravans en tenten, gedetailleerd weergegeven op anderhalve vierkante meter.

Voor de bouw van het recreatieoord in Miniworld is een inzamelactie gehouden. Deelnemers konden een fictief aandeel in het miniatuur-recreatieoord aanschaffen ter waarde van 1, 5 of 10 euro.

Recreatieoord Hoek van Holland is het eerste vakantiepark dat wordt vereeuwigd in Miniworld Rotterdam. "Het is ook bijzonder. Het recreatieoord is bijna honderd jaar oud en het oudste van Nederland. Het is Rotterdams erfgoed en ik dacht dat het leuk is om het hier terug te zien", zegt Martin de Jong, een van de mensen achter de inzamelactie.

In 1923 was de opening van het echte recreatieoord en nu is er de minivariant. Foto's en verhalen die zijn verzameld hebben geleid tot de invulling van details, zoals een huisje in aanbouw en de naast elkaar geplaatste vlaggenmasten met aan de ene kant de Feyenoordvlag en aan de andere kant de Spartavlag in top. Het echte recreatieoord is ook opgenomen in de Canon van Zuid-Holland.

Momenteel voeren de bewoners, gebruikers en vele vrienden van het recreatieoord actie tegen de plannen van de gemeente Rotterdam die het wil verkopen. Het stadsbestuur komt vóór het kerstreces met een voorstel aan de raad.