Archief
SignBiblio

Lynx in duinen: 'Verhaal is totaal uit z'n verband gerukt'

Volgens natuurorganisatie Zuid-Hollands Landschap, die onderzoek doet naar de mogelijke lynx in de duinen van Westland en Hoek van Holland, is er vooralsnog 'veel paniek voor niks ontstaan'.

"Het enige wat we weten is dat er een katachtig dier is gespot dat agressief gedrag vertoont. En verder weten we eigenlijk helemaal niks.", aldus boswachter Fred Spreen.

"We onderzoeken op dit moment wat algemene camerabeelden en we hopen sporen te vinden. Maar het lastige blijft dat we niet precies weten wáár we naar moeten zoeken", aldus de natuurbeheerder. "Het kan van alles zijn, ook een gewone boskat." Spreen acht de kans zeer onwaarschijnlijk dat het om een lynx gaat. "Ze leven normaal meer in de bossen, maar uitsluiten kunnen we het niet."

Volgens de boswachter hoeven de duinen door strandbezoekers absoluut niet gemeden te worden. "Mensen die nu opeens bang zijn voor een wandeling door de richting het strand? Nergens voor nodig. Het enige wat ik tegen mensen wil zeggen: mochten ze het dier tegenkomen, omdat we vermoeden dat het dier agressief kan zijn, wees voorzichtig."

Uit z'n verband gerukt

De vrouw die werd aangevallen door het katachtige beest, waardoor het lynxgerucht ontstond, zegt inmiddels dat het verhaal totaal uit z'n verband is gerukt. "Ik liep in het donker met mijn hond en werd hard in mijn been gebeten", vertelt ze. De vrouw wil wegens privacyredenen niet met naam en toenaam genoemd worden. "Ik zag een donker katachtig dier wegschieten, maar meer niet, het was een fractie van een seconde. Ik heb zelf nooit over een lynx gesproken."

Met de wond in haar been gaat het inmiddels goed. "Het is best een diepe wond, maar als je naar de tanden van een lynx kijkt, dan kan het ook gewoon niet van dit beest zijn. Deze dieren verbrijzelen botten. Meerdere mensen zouden ná mijn incident zogezegd een groot katachtig dier hebben gespot, maar niemand heeft een foto. Dat vind ik vreemd."

Maak een foto

De natuurorganisatie en de politie komen graag meer van het dier te weten. "Mochten er mensen zijn die hem zien, probeer dan asjeblieft een foto te maken en stuur die zo snel mogelijk naar ons of naar de politie."

Voor de meeste Westlanders is het nog steeds het gesprek van de dag. "Het lijkt me wel heel bijzonder om zo'n beest tegen te komen", reageert een dame. "Ik ben niet bang hoor", zegt iemand anders. Er zijn ook mensen die hun twijfels hebben bij het gerucht. "Volgens mij is het gewoon een 'broodjeaapverhaal'. Voor mij geldt: eerst zien dan geloven."