Archief
SignBiblio

Ook grote 'katachtige' gezien in 's-Gravenzande

Op ongeveer 2 kilometer van de plek waar zaterdag een vrouw met haar hond is aangevallen door een groot 'katachtig' dier stond woensdagavond een vrouw oog in oog met misschien wel hetzelfde dier. Het leek volgens haar op een grote kat met het uiterlijk van een Lynx.

Dierenambulance Theo de Wijs kreeg woensdagavond de melding binnen. Een vrouw was haar hond aan het uitlaten op de Nieuwlandsedijk ter hoogte van Vlugtenburg in 's-Gravenzande. De vrouw vertelde dat ze oog in oog stond met een grote kat, en het was geen normale huiskat. Ze is niet aangevallen.

"Naar aanleiding van de beschrijving van de vrouw lijkt het er toch echt op dat het om een lynx gaat", vertelt De Wijs. Lynxen komen normaal gesproken zelden voor in Nederland, laat staan in het Westland. Hoe kan het dan dat er binnen een week al twee keer sprake is van een groot, katachtig beest in de regio? "Eén ding is zeker, in en rondom de duinen zijn genoeg prooidieren voor een lynx", legt De Wijs uit. "Een lynx eet graag kleine vogels, konijnen en andere kleine prooidieren, die zijn er veel in de duinen."

Schuwe dieren

"Het kan ook zo zijn dat iemand illegaal een lynx in huis had en 'm nu wel heel groot vond worden en vrij heeft gelaten", gaat De Wijs door. Volgens de dierenarts hoeven mensen niet heel bang te zijn. "Een lynx is over het algemeen een heel schuw dier en valt eigenlijk nooit mensen aan. Het is wel aan te raden om, als je er een ziet, niet te dichtbij te komen. Als ze zich bedreigd voelen kunnen ze onverwachts reageren."

Een vrouw die donderdag in de buurt liep van de duinen, vertelt aan de WOS dat het dier in de ochtend nog gezien zou zijn, vlakbij restaurant De Viersprong aan de Nieuwlandsedijk.