Archief
WOS

'Alleen sociaal bouwen wordt niet van ons verwacht'

Woningcorporatie Wonen Midden-Delfland is 'teleurgesteld' dat de gemeente Midden-Delfland niet mee tekent aan de nieuwe woningafspraken voor de regio Haaglanden. Dat zegt directeur-bestuurder Peter van Ling.

Wethouder Wendy Renzen maakte onlangs bekend dat Midden-Delfland de nieuwe woningmarktafspraken voor de regio Haaglanden niet ondertekent. Volgens haar zouden die afspraken namelijk betekenen dat de gemeente de komende tien jaar alleen maar sociale woningen zou kunnen bouwen.

Van Ling, die namens Wonen Midden-Delfland de afspraken wel heeft ondertekend, bestrijdt dit. "Wij denken niet dat het realistisch is dat er alleen sociaal gebouwd mag worden. Dat wordt ook niet verwacht. De basis is dat er meer evenwicht gaat komen. Op dit moment is 21 procent van de totale woningvoorraad in Midden-Delfland sociaal. Het zou fijn zijn als we dat de komende tien jaar iets kunnen verhogen."

Het gewenste aantal van 30 procent sociaal, zoals in de afspraken staat, is volgens Van Ling ook niet realistisch voor de gemeente. "Maar laten we ons in elk geval inspannen om meer te realiseren dan we nu hebben. Laten we proberen in eerste instantie dat percentage van 21 naar 22 of 23 procent te krijgen."

Sociale huurwoningen toevoegen aan de woningvoorraad is volgens de corporatie belangrijk, om iets te doen aan het grote tekort aan betaalbare woningen. Van Ling: "Feit is dat ook deze gemeente een opgave heeft als het gaat om huisvesting van bijzondere doelgroepen zoals urgenten, statushouders en mensen in maatschappelijke opvang. Die komen terecht in onze sociale huurwoningen. Dat is logisch. Maar omdat wij een beperkt aantal sociale huurwoningen hebben - ook in vergelijking met andere gemeenten - moeten wij een groot gedeelte daarvan reserveren voor groepen die met urgentie gehuisvest moeten worden. Dat betekent dat wij daardoor minder mensen uit onze eigen dorpen en omgeving kunnen huisvesten.

In de gemeenteraad is alleen de PvdA niet blij dat de wethouder de woningmarktafspraken niet heeft ondertekend: