Archief
WOS

Afghaanse (52) uit Monster genomineerd voor Beste Nieuwkomer

Kamela Hamidy uit Monster is genomineerd voor de landelijke prijs 'Beste Nieuwkomer'.

De Beste Nieuwkomer Spotlight Awards zijn er voor nieuwkomers die Nederland verrijken met hun drive, enthousiasme en talent. De 52-jarige Hamidy komt oorspronkelijk uit Afghanistan. Daar werkte ze als verloskundige en probeerde ze vrouwen bewust te maken van hun rechten. Hamidy richtte daar zelfs een kleine dorpsschool op, zo meldt mediapartner Omroep West.

Acht jaar geleden vluchtte ze vanwege gevaar voor de Taliban naar Nederland. "Mijn huis is gebombardeerd en ik heb verwondingen aan mijn schouder overgehouden van de bom", vertelde Hamidy in september aan de WOS.

Vereniging

Omdat Hamidy merkte dat veel Afghaanse meisjes en vrouwen gezinsproblemen hebben en moeite hebben met de Nederlandse taal, besloot ze in 2020 een vereniging op te zetten: Stem van de Afghaanse Vrouwen (SAV).

Ze helpt vrouwen met het doornemen van post en begeleidt vrouwen bij een bezoek aan de dokter. Ook is ze tolk voor vluchtelingen. Daarnaast draagt zij samen met haar 16-jarige dochter zelfgeschreven gedichten voor om zo aandacht te vragen voor de situatie van vrouwen in Afghanistan. Voor al haar inzet is ze nu genomineerd voor de Beste Nieuwkomer

Uitreiking

De verkiezing wordt gehouden door stichting Beste Nieuwkomer. Oprichter is Mehrnoesh Forouzandeh (38) uit Zuid-Scharwoude (Noord-Holland), die zelf als 8-jarig meisje naar Nederland vluchtte. Zij wil met de verkiezing nieuwkomers op een positieve manier in de schijnwerpers zetten. "Ze worden vaak benaderd om hun vluchtverhaal en dat moet ook gedeeld worden. Maar ze zijn meer dan alleen vluchtelingen", verklaart ze desgevraagd. "Hun verhalen zijn heel inspirerend."

Stemmen kan tot en met 30 november via de website van stichting Beste Nieuwkomer. Twee weken later, op dinsdag 14 december, is de prijsuitreiking. Die wordt gehouden in het Amsterdamse poppodium De Melkweg. De winnaars krijgen een trofee.