Archief
WOS

WOS

Knotwilgen Perdiksepad ten dode opgeschreven

Het onderzoek naar flora en fauna rond de knotwilgen aan het Perdiksepad in De Lier heeft niets opgeleverd en daarmee staat niets het verlenen van een kapvergunning nog in de weg.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat er geen beschermde dieren en planten leven rond de bomen. "Ook zijn er geen vleermuizen te verwachten, de holtes in de bomen zijn te klein om aan te nemen dat er vleermuizen verblijven", zegt een woordvoerder van de gemeente. Eerder waren er geruchten dat die beestjes er wel zouden zijn.

Nu de resultaten van het flora- en faunaonderzoek ook bekend zijn, lijkt niets kap nog in de weg te staan. Eerder was al bekend dat verplaatsing de bomen niet mogelijk is, omdat ze een te kleine kluit hebben om dat te overleven.

Groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan heeft bij de gemeente een vergunning aangevraagd voor de kap van de 19 bomen. Het concern gaat uitbreiden en daarbij komt het Perdiksepad te vervallen. Het idee is om iets verderop, tegenover het veelgebruikte fietspad Kralingerpad, een wandelpad aan te leggen met de stenen uit het Perdiksepad. Dat fietspad is vrij smal en wordt behalve door fietsers ook door wandelaars gebruikt.

Wethouder Leen Snijders zei eerder in de gemeenteraad dat hij de resultaten van de onderzoeken moest afwachten voor hij een beslissing kan nemen over het verlenen van de kapvergunning. Hij zei toen ook al dat het er somber uitzag voor de bomen.