Archief
WOS

Wethouder en Westlandse bedrijven financierden campagne Peter Valstar

De Westlandse VVD-wethouder Pieter Varekamp en een drietal bedrijven hebben begin dit jaar geld geschonken aan Peter Valstar, om diens persoonlijke campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen te ondersteunen.

Dat blijkt uit documenten van de Rijksoverheid. Valstar stond op plek 21 op de VVD-kieslijst en voerde grootschalig campagne in de regio. Zo hingen er op diverse plekken spandoeken met de tekst 'Stem Peter Valstar', vielen er folders in vele brievenbussen en waren er ook online advertenties ingekocht. Valstar haalde op 17 maart alleen al in Westland ruim 3.100 stemmen. De 's-Gravenzander haalde niet genoeg stemmen voor een voorkeurszetel (bij de verkiezingen van 2021 vergde dat 17.372 stemmen) maar is nu wel lid van de Tweede Kamer.

Voor de campagne ontving Valstar iets meer dan 10.000 euro aan giften. Daarvan was 995 euro afkomstig van Varekamp. De Westlandse bedrijven Best Fresh Group (Poeldijk) en Hofman (Maasdijk) schonken beide 3.630 euro. Het overige bedrag (ruim 2.000 euro) kwam van KGU Recruitment uit Hilversum. Dit bedrijf is een samenwerkingspartner van het Naaldwijkse uitzendbureau GJ Personeelsdiensten, dat is opgericht door Remmert Keizer, de kopman van GemeenteBelang Westland.

Slechts vijf VVD-kandidaten ontvingen in aanloop naar de verkiezingen giften voor hun persoonlijke campagne. Valstar was van hen de hoogst geplaatste en de kandidaat die het hoogste bedrag kreeg.