Archief
WOS

WOS

Leen Snijders ligt wakker van afvalkritiek: 'Mijn naam wordt eraan verbonden'

Het nieuwe afvalbeleid van de gemeente Westland is verantwoordelijk wethouder Leen Snijders niet in de koude kleren gaan zitten. Hij ligt er zelfs wakker van.

Dat vertelt hij donderdag in een interview met de WOS.

Deze week is Westland overgestapt op een andere manier van afval scheiden en inzamelen. Plastic, blik en drinkpakken (pbd afval) scheid je voortaan van het andere restafval, doe je in een zak en hang je aan een lantaarnpaal of gooi je in een verzamelcontainer. De Lier was maandag als eerste aan de beurt, deze donderdag volgden Heenweg en 's-Gravenzande. Het leverde honderden reacties op sociale media op, sommige inwoners vinden de hangende zakken geen gezicht. Ook op straat was niet iedereen enthousiast.

Wat doet dat met de wethouder? "Ja, ik lig er wakker van", zegt de verantwoordelijk wethouder. "Mijn naam wordt eraan verbonden en dat werkt op je in als persoon. Daarom zit ik er iedere dag bovenop om het goed te laten verlopen." Hij niet alleen, maar ook het team ambtenaren dat de wethouder adviseert en het beleid uitvoert. "Ik word gesteund door een hele grote groep enthousiaste medewerkers."

Niet alleen de hangende zakken aan ophangkronen, ook het feit dat de grijze restafvalbak niet meer eens in de twee weken maar om de drie weken wordt geleegd kan op een storm van kritiek rekenen. De wethouder roept op tot geduld. "De eerste weken zijn even wennen. In andere gemeenten waar dit systeem al jaren draait, hoorde je er na twee, drie maanden niemand meer over."

Tevreden

De eerste ophaaldag in De Lier is volgens Leen Snijders naar tevredenheid verlopen. De afgelopen weken zag hij veel inwoners het afval scheiden, waardoor verzamelcontainers snel vol raakten. Wie daar melding van maakt, mag er volgens hem van uit gaan dat de bak binnen twee dagen wordt geleegd. Voor het einde van dit jaar moet Westland om zijn. Wie wil weten wanneer de bak of zak naar buiten moet, kan terecht in de afvalkalender op de website van de gemeente Westland. Ook is er een app beschikbaar. Het buitengebied kent geen ophangkronen, daar hebben ze een oranje bak gekregen voor pbd afval.

Verslaggever Denns van Schie vertelt bij Maarten in de Middag over de situatie