Archief
Janneke Middendorp

Grotere terrassen in Westland kunnen voorlopig blijven

De Westlandse horecaondernemers mogen na vandaag voorlopig hun grotere terrassen behouden.

Het college van B en W heeft nog geen besluit genomen over een nieuwe regeling, hoewel de huidige aankomende nacht verloopt.

Horecabedrijven mochten vanaf najaar 2020 hun terrassen verruimen in verband met de coronamaatregelen, waaronder de anderhalvemeterregel. De verruiming is later verlengd tot 1 mei. Als gevolg van de landelijke coronabeperkingen had de horeca hier nog geen gebruik van kunnen maken. Het college heeft daarom eind maart besloten de verruiming van de terrassen te verlengen tot 1 oktober.

Strandpaviljoens

De seizoensgebonden strandpaviljoens aan de Westlandse kust mogen in de komende winter blijven staan, met dien verstande dat exploitatie in deze periode niet is toegestaan.

Met dit besluit geeft Westland, net als de andere 'Noordzee-gemeenten', gehoor aan het desbetreffende verzoek van Koninklijke Horeca Nederland. Deze maatregel verkleint de kans dat horecaondernemers als gevolg van de verplichte sluiting door Covid-19 in financiële problemen komen. Nu worden immers kosten bespaard voor het af- en opbouwen, transport en opslag.

Wel zal de gemeente een vaststellingsovereenkomst aangaan met de eigenaren van de betrokken strandpaviljoens en daarin in ieder geval afspraken opnemen over de aansprakelijkheid in geval van schade aan eigendommen van derden, toezicht ter voorkoming van inbraak, diefstal en vandalisme en een opruimplicht voor het schoonhouden van het strand in de wintermaanden.

Gezien de negatieve effecten op de duinvoet en het zandtransport is dit de laatste keer dat seizoensgebonden strandpaviljoens in de wintermaanden mogen blijven staan, aldus de gemeente. De betrokken kustgemeenten hanteren verder de lijn dat het overwinteren van de paviljoens wordt gedoogd en hiervoor dus geen omgevingsvergunning hoeft te worden verleend.