Archief

Sociale prikkel voor bedrijven: het Westlands Klavertje

Westlandse bedrijven die zich inzetten voor sociaal-maatschappelijke doelen moeten meer kansen krijgen bij de inkoop van producten en werkzaamheden door de gemeente, vindt het college van B en W.

Daarom wordt een keurmerk, 'het Westlands Klavertje', ontwikkeld, zo is donderdag bekendgemaakt.

Het huidige gemeentelijk inkoopbeleid (beleidsplan Welbesteed) geeft extra kansen aan ondernemers die maatschappelijk betrokken zijn bij Westland. Het stimuleren van maatschappelijk verantwoord ondernemerschap kan het beste worden uitgevoerd door middel van keurmerk, aldus het college.

In een brief aan de gemeenteraad wordt gesteld: "Onder dit nieuwe keurmerk moet naast de inzet van (vrijwilligers)werk en activering naar werk ook andere inzet voor sociale en maatschappelijke doelen in het Westland worden gestimuleerd. Denk aan het sponsoren van sport en cultuur of het bieden van arbeidsvoorwaarden die het de medewerkers beter mogelijk maakt vrijwilligerswerk te doen of mantelzorger te zijn."

Verder wordt gesteld dat er nieuwe criteria moeten worden ontwikkeld, die transparant en eenduidig zijn. "Deze moeten zowel voor kleinere als grotere ondernemers toepasbaar en haalbaar zijn. Grotere ondernemers dienen meer prestaties te leveren dan kleinere ondernemers om het keurmerk te behalen. Op deze manier is het ongeacht de omvang van de onderneming mogelijk het keurmerk te behalen", zo wordt toegelicht.


De bedrijven kunnen met hun maatschappelijke inzet extra punten verdienen in inkooptrajecten. De controle, het toezicht en de uitvoering van het keurmerk worden geborgd binnen het platform MVO Westland. De organisatie Patijnenburg is de hoofduitvoerder van dat platform.

Uiteindelijk moet een ondernemer met dit keurmerk voorrang krijgen bij enkelvoudige en meervoudige aanbestedingen van de gemeente.

De effectiviteit van het keurmerk zal worden beoordeeld bij de evaluatie van het inkoopbeleid.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland