Archief
WOS

WOS

Medewerkers gehandicaptenzorg mogen even ontspannen

Medewerkers van Ipse de Bruggen krijgen deze weken allemaal een ontspanmomentje tijdens de 'En nu jij'-weken.

Bij dagbesteding locatie Woutershof in Monster stond dinsdag een massagestoel en een ijscowagen. "Afgelopen jaar hebben onze medewerkers ontzettend hard gewerkt. Dat heeft alles te maken met de coronaperikelen", vertelt bestuurder Andrea van Steensel. "Het was een zware tijd voor de cliënten, hun ouders en de medewerkers. Daarom leek het ons goed om ze te bedanken. En omdat het voor de medewerkers moeilijk is om op één dag naar ons toe te komen, omdat ze voor cliënten zorgen, komen wij naar hen toe."

Marijke van Scheijndel is begeleider op Woutershof en weet maar al te goed van het coronaleed in de gehandicaptenzorg. "Eerst moest de dagbesteding dicht, toen moesten wij bij de cliënten thuis werken. Aan de ene kant leuk, maar aan de andere kant ook zwaar omdat ze geen familie of bezoek mochten ontvangen", vertelt ze over het begin van de coronacrisis.

Maar ook na de eerste lockdown was het voor zowel de cliënten als de medewerkers zwaar. "Er zijn cliënten overleden en andere cliënten kwamen soms weer naar de dagbesteding, maar als er dan een besmetting in de woning was, moesten ze gelijk weer naar huis. Dan hingen ze huilend om je nek: 'Marijke, ik wil niet naar huis, ik wil graag werken, laat me hier.' Want ze begrepen het niet. En dat is hartverscheurend, dat neem je wel mee naar huis."

Werkdruk

Nu veel cliënten en medewerkers gevaccineerd zijn, lijkt het erop dat alles weer een beetje normaal wordt. "Maar de werkdruk blijft hoog. Want iedereen is moe van het afgelopen jaar en we moeten nu wel weer vol het najaar in", weet Van Steensel. Daarom hoopt ze dat de 'En nu jij'-weken de medewerkers een beetje helpen ontspannen. Al is extra personeel om de werkdruk te verlagen natuurlijk ook van harte welkom.