Archief
Theo van der Kraaij

'Vlietwoning heeft snel geld nodig'

Stichting Boerderij de Vlietwoning vraagt de gemeente Westland om een rentevrije lening van 100.000 euro.

Dat geld is hard nodig om de restauratie van het rijksmonument te voltooien. Het duurt lang voordat het Nationaal Restauratiefonds met geld over de brug komt en daarom loopt de restauratie ernstige vertraging op, stelt de stichting.

In 2009 brandde de Vlietwoning grotendeels af. De vorige eigenaar was niet in staat om de boerderij te herstellen, waarna de stichting het gebouw kon overnemen. De restauratie heeft al veel tijd en geld gekost, schrijft de stichting in een brief aan de gemeente. "Nochtans schatten wij in dat het nog veel tijd en geld zal kosten voordat het monument daadwerkelijk een nieuwe functie zal kunnen krijgen."

De provincie heeft wel subsidie verleend, maar dat is onvoldoende om de restauratie af te ronden. "In de fase waar wij ons nu in bevinden, is eigen kapitaal onontbeerlijk. De inzet die wij op dit moment betrachten is onvoldoende om binnen niet al te lange tijd een nieuwe voortgang te realiseren", aldus de stichting. Daarom wordt een beroep gedaan op de gemeente.

"Wij denken en vinden dat dít monument waardevol is voor de gemeente Westland en haar inwoners. Wij hebben tevens de indruk dat u als college deze mening deelt." Gewezen wordt op de intentieverklaring, waarin de gemeente aangeeft de stichting financieel te willen ondersteunen. "Deze financiële injectie is bij overdracht niet noodzakelijk gebleken. Maar voor de verdere ontwikkeling verzoeken wij uw college ons financieel tegemoet te komen met een rentevrije lening."