Archief
Google Streetview

Google Streetview

Provincie mist sociale woningbouw in Watergat

Het dagelijks bestuur van de provincie Zuid-Holland wil dat de gemeente Westland de woningbouwplannen voor de locatie Watergat in Monster aanpast.

Op het terrein aan de Rijnweg in Monster staan 133 luxe woningen gepland. Maar dat ziet de provincie niet zitten, zo blijkt uit een brief die het college van Gedeputeerde Staten heeft gestuurd aan B en W van Westland.

Het bezwaar heeft te maken met het ontbreken van sociale woningbouw. "In het bestemmingsplan is hier geen ruimte voor opgenomen, terwijl er in het Westland nog een behoorlijke opgave ligt op dit vlak", zo is te lezen. Gedeputeerde Staten heeft Westland dan ook gevraagd de plannen 'op dit onderdeel' aan te passen.

Uit berekeningen van de provincie bleek eerder al dat Westland tot 2030 3.500 sociale huurwoningen tekort komt in haar plannen. Volgens wethouder Van der Stee is het niet haalbaar die woningen te realiseren.

Westland maakt deel uit van de Bestuurlijke Tafel Wonen Haaglanden. In dat verband spreken de negen voormalig Haaglanden-gemeenten over nieuwe woningmarktafspraken. Doel is onder andere om de sociale woningvoorraad eerlijk te spreiden over de verschillende gemeenten. De provincie concludeerde vorig jaar al dat Westland veel meer moet doen om te voldoen aan de sociale behoefte. Het gaat daarbij overigens niet alleen om sociale huur, maar ook om sociale koop.